Login Form

Förra året gick Forskningsresan till skogarna kring Ljungdalen i nordvästra Härjedalen, Jämtlands län. Här inventeras en vacker naturskog med gamla träd, död ved rik på biologisk mångfald och lavskrikor som nyfiket kom fram och hälsade. För dig som deltar på Forskningsresan finns många underbara naturupplevelser att njuta av. Foto: Helena Björnström.

Vi ser fram emot ännu en sommar med Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker! Årets upplaga går av stapeln i Norrbotten under v. 30 (20/7 – 25/7). Boka in datumen redan idag! Anmälningen öppnar 1 april. Du är då välkommen att anmäla dig! Antalet platser är begränsat och först till kvarn gäller, därefter reservlista.

Granurskogen som Sveaskog avverkningsamält på Guossavare. Foto: Björn Mildh

Det visar sig att ideellt arbete lönar sig om man är ihärdig och inte ger upp. Flera planerade avverkningar har under 2019 stoppats tillfälligt på grund av engagemang från ideella naturskyddare. Här är några exempel på några planerade avverkningar som inte har blivit av. Vi vill betona att inga av dessa skogar är skyddade än!

Är du nyfiken på skogsfrågor, men tycker att det verkar svårt att sätta sig in i? Bor du vid en skog som hotas att huggas ner? Undrar du hur skogsinventeringar går till egentligen? Eller äger du en skog och undrar om du verkligen måste göra som virkesköparna säger och hugga ner den? Då är Skydda Skogens uppdaterade häfte "Nyfiken på skog?" (2019) något för dig.

Ladda ner häftet "Nyfiken på skog?här.

Larvgångar av granbarkborre under granbark. Foto: Harald Kloth via Wikipedia.

Skydda Skogen befarar att hetsjakten på granbarkborreangripna skogar kommer att leda till omfattande avverkningar. Redan i år har flera nyckelbiotoper eller skogar som är planerade att ingå i naturreservat planerats för avverkning eller avverkats. Sannolikheten är stor att denna negativa utveckling fortsätter även nästa år.

Föreningen Skydda Skogen tar gärna emot gåvor via Swish (123 58 803 72) eller vårt plusgironummer (504609-9). Markera din insättning med "Gåva" i så fall.


Gammelskogen Pyssynkangas i Urdiala i Birkaland, Finland. Bild: Ohikulkija