Login Form

Pressmeddelande från Fältbiologerna  och Miljöförbundet Jordens Vänner 22 september 2008

Fältbiologerna och Miljöförbundet Jordens Vänner kritiserar regeringens naturvårdspolitik, som förvärrats än mer genom förslagen i höstbudgeten som presenterats idag. 400 miljoner kronor mindre till reservatsbildning för till exempel gammelskog rimmar illa med miljöministerns påstående häromdagen om att miljömålen kommer att nås i tid.
 
- Det är rent falskspel, säger Linda Ellegaard Nordström, ordförande i Fältbiologerna. Om regeringen menade allvar med att vilja nå miljömålen skulle de självklart höja anslagen, inte sänka dem.

Fältbiologerna och Miljöförbundet Jordens Vänner anser att det är bra att 70 000 hektar skyddsvärd skog på Sveaskogs mark satts av. Det är självklarhet att staten inte ska behöva betala sig själv för att göra en sådan sak. Däremot är det synnerligen oansvarigt att regeringen inte är beredd att skjuta till pengar för att skydda skog även på privat mark.

- Regeringen vill ha kakan, men inte betala för den, säger Kajsa Lindqvist, ordförande i Miljöförbundet Jordens Vänner. Det är sniket att kräva av privata markägare att de ska sätta av värdefull skog gratis. Staten borde ta sitt ansvar! Dessutom ger frivillighet ingen garanti för kvalitén på naturvärdena, eftersom det inte finns någon kontroll för frivilligt avsatta områden.

Det är bevisat att den finska modellen för skogsskydd som miljöminister Andreas Carlgren hänvisar till blir både dyrare och ger mindre naturvårdsnytta. Att regeringen ändå väljer att gå vidare med den modellen är ytterligare ett bevis för att de inte har några djupare naturvårdsambitioner.

-  Regeringen är helt inriktad på att komma undan så billigt som möjligt, säger Linda Ellegaard Nordström, ordförande i Fältbiologerna. Men det är ett kortsiktigt tänkande. För vad regeringen har missat är att avsätter vi inte skog nu kommer det att kosta mer att göra det sen. Och viktigast av allt, de oskyddade gammelskogarna avverkas en efter en, sparas de inte nu kommer vi inte ha någon gammelskog kvar att skydda!

Presskontakt:
Linda Ellegaard Nordström, ordförande i Fältbiologerna
070-254 11 48

Kajsa Lindqvist, ordförande i Miljöförbundet Jordens Vänner
070-277 31 29

Linda Isaksson, Fältbiologernas skogsnätverk
076-844 69 44