Med den här filmen vill vi nyansera den gröna sagan som sprids om den svenska skogsmodellen. Om dessa påstående inte är sanna, skulle en fortsatt tillämpning och spridning av den 'svenska skogsbruksmodellen' äventyra klimatet och de ekosystemen som vi alla är beroende av.
I filmen granskar forskare och experter några av skogsindustrins påståenden om skogsbruksmodellen och klimatet.
Filmen är producerad och publicerad av Skydda Skogen och Greenpeace.
Öppet brev: Sveaskog, respektera Maskaure samebys nej
Träffar: 123
En av åsarna i myrlandet med grov tallskog som dessutom är en del av renarnas vandringsled och viktig för kalvning vid sen snösmältning. Foto: Björn Mildh.
Statliga skogsbolaget Sveaskog vill åter igen avverka en gammal naturskog i Arjeplogs kommun som håller nyckelbiotopsklass och är viktig mark för Maskaure samebys rennäring. Samebyn har sagt nej till avverkningen två gånger vid samråd. Respektera samebyns nej, Sveaskog, skriver representanter från Masukaure sameby och Naturskyddsföreningen i ett öppet brev till Sveaskog.
Läs deras öppna brev i helhet här:
Bästa Olof, Anette och Jenny,
Vid Sveaskogs samråd med Maskaure sameby den 28.4.2020 sade byn för andra gången Nej till bolagets planerade avverkning av skogen på åsarna i myrlandet, inom byns renbetesmarker. Koordinater: N 7302858; E 629251.
Åsarna löper i nordsydlig riktning och är viktig vandringsled för renarna. Väl upptrampade stigar ses. Dessutom viktigt kalvningsland. Marken här blir tidigt bar och är därmed skillnaden mellan liv och död för nyfödda renkalvar snörika vårar.
På åsarna växer gammal, fullskiktad barrblandskog. I den norra delen växer tall uppe på åsarna, på ”sandig” mark. Här ses också stubbar efter tidigare gjord dimensionshuggning. Längre söderut planar åsen ut mer och mer och marken blir fuktigare. Här tar granskogen över, en granskog som håller urskogsklass!
Åsarna är på tre sidor omgivna av myrmark med sjöar där sångsvan häckar. I tallskogen häckar duvhök. Det finns flera högstubbar med bohål. I en av högstubbarna har hökuggla häckat. Även många spår av såväl tretåig hackspett som spillkråka ses.
Rikligt med grov, död ved.
Gott om hänglavsdraperade gamla granar med främst manlav som är livsviktig för renarna när marklaven är låst.
En gammal naturskog som denna är alltid rik på rödlistade arter. Se bifogade förteckning och bildalbum. Senaste naturvärdesinventering gjord den 22.7.2020.
Igen vill Sveaskog avverka en gammal naturskog som förutom att vara viktig mark för Maskaure samebys rennäring även håller nyckelbiotopsklass!
Hur kan FSC-certifierade Sveaskog över huvud taget börja avverkningsplanera en sådan skog? (Jämför med bolagets / Olof Johanssons uttalande i Dagens Nyheter i går den 18.1.)
Sveaskogs naturvärdesbedömningar är sannerligen ett magstarkt kapitel!
Vi är medvetna om att detta är skarpa ord, men de behöver sägas. Särskilt som bristerna uppmärksammats sedan mer än 15 år tillbaka, och ändå bara fortsätter.
Sveaskog, respektera Maskaure samebys nej vid samråd!
Naturskogar som är viktiga för rennäringen och som dessutom håller nyckelbiotopsklass skall inte ens börja planeras för avverkning!
Vänligen,
Leif Lundberg, Maskaure sameby
Johanna Nilsson, verksamhetsutvecklare, Naturskyddsföreningen i Norrbotten
Marcus Lidström, ordf. Naturskyddsföreningen Norrbotten
Björn Mildh, medlem i Naturskyddsföreningen
Kontakt
Björn Mildh, medlem i Naturskyddsföreningen, bjorn.mildh(@)naturskyddsforeningen.se, tel. 0911-682 65
Sökes: Nytänkande VD till Sveaskog!
Träffar: 723
Sveaskog är ett helt statsägt företag med huvuduppgift att återställa den biologiska mångfalden i skogen. Efter många år av rovdrift på den svenska skogen är det nu dags att sadla om för Sveaskog. Företaget har nu fått i uppdrag av regeringen att leda omställningen från produktionsinriktat skogsbruk till naturvård. Det innebär att hela Sveaskogs innehav av mark (ungefär 14% av den totala skogsarealen i Sverige) ska användas för restaurering av det sargade skogslandskap. Din uppgift som VD blir att leda den här omställningen.
Tankar om skog: Skulle våra förfäder likna våra ensartade trädåkrar vid skog?
Träffar: 377
Nyligen utförd avverkning i ett fragmenterat landskap med flera avverkningar i bakgrunden. Foto: Privat.
Gästskribenten och naturvårdsbiologen Daniel Halldorf återger personliga betraktelser från sin studietid vid ett naturbruksgymnasium och menar att relationen mellan människa och natur har suddats ut för många. Kvar är en enfald och en vag förnimmelse av vad en skog är.
Protestbrev till Skogsstyrelsen: "Ni agerar inte för naturvård!"
Träffar: 324
SCA planerade att avverka stavatallskogen vid Stor-Mullberget i Härjedalen som numera är registrerad som nyckelbiotop. Trots det vill SCA nu utföra skogsskötselåtgärder i delar av skogen. Foto: Privat.
Drygt 60 privatpersoner, varav flera jobbar med naturvård, skickar in ett protestbrev till regeringen, riksdagen och Skogsstyrelsen. Skogsstyrelsen har förvrängt sitt uppdrag och åsidosatt den demokratiska beslutsgången vilket gör att miljömål och åtaganden för skydd av natur inte nås, skriver de. Exempel är registreringsstoppet för nyckelbiotoper och att miljöorganisationers överklaganderätt motarbetas.
Engagemang för skogsområde i Småland - blev nyckelbiotop i december 2020
Träffar: 204
Skogen vid Kulla har blivit nyckelbiotop. Foto: Per Darell
En skog med höga naturvärden och 300-åriga träd vid Kulla i Småland skulle avverkas av det FSC-certifierade företaget ATA Timber. Kronobergs skogsgrupp- som är en del av Naturskyddsföreningen gjorde både FSC och PEFC klagomål. Nu har skogen blivit en nyckelbiotop istället tack vare ideellt engagemang.
Skydda Skogen mailar riksdagsledamöter om akuta krav
Träffar: 109
Politikerna har fått mail med akuta krav från Skydda Skogen. Foto: Wikimedia Commons
Denna vecka har Skydda Skogen mailat alla riksdagsledamöter gällande skogsutredningens 50 förslag. Föreningen vill påminna om att 70 organisationer från 25 länder och 30 forskare ställde flera akuta krav i ett upprop till regeringen för redan ett år sedan. Kraven kvarstår fortfarande och har inte uppfyllts, bland annat att nyckelbiotoper ska fortsätta att registreras, att Sveaskog ges ändrade ägardirektiv och att avverkning stoppas omgående i alla skogar med höga naturvärden.
Nu försvinner det gamla skogslandskapet – i rasande fart: ”Katastrof"
Träffar: 415
Det finns inte så mycket som 17 procent skog med höga naturvärden kvar i Sverige, den är redan avverkad, säger Bengt Oldhammer. Foto: Hossein Salmanzadeh Artikeln nedan är från ETC. Text: Rebecka Bohlin Foto: Hossein Salmanzadeh.
De sista gammelskogarna skövlas. ”Om det fortsätter är allt borta inom några år. Var är stoppknappen?”, frågar naturvårdaren Bengt Oldhammer.
Det porlar från ett vattendrag. Det doftar barr och förmultnande löv. En större hackspett gör sin grej några meter ovanför våra huvuden. Solen bryter in mellan grenar och skiner på en bädd av skägglav. Det är – helt underbart. Jag vandrar i gammal skog i Dalarna med naturvårdaren Bengt Oldhammer och plötsligt sjunger Evert Taube inom mig. Men han sjunger: Skogen vi ärvde. Och han sjunger: Låt den få leva! Det är här Bengt Oldhammer vill vara. Han vill utforska mossor och lavar med sin lupp. Ta upp sin kikare vid minsta ljud. Slå sig ner på en trädstam för att lyssna på suset i trädens kronor. Konstatera att han känner igen varenda ugglas läte när han är i skogen om natten. I hela sitt liv har han varit särskilt fascinerad av ugglor och ägnat tusen och åter tusen timmar åt at tideellt ringmärka dem. Varför? En obegriplig fråga, tycker han.
Unika svämskogar med nya insektsarter avverkas - inga pengar finns till skydd
Träffar: 212
Mellanskog har avverkat en stor del av skogen intill Unnån där den enda kända populationen av gallmyggan Neurolyga interrupta finns i Sverige. Foto: Bengt Oldhammer.
Unnån är en fyra mil lång oreglerad å i Dalarna omgiven av artrika naturskogar och svämskogsmiljöer. Flera av skogarna har kalavverkats och ofta saknas kantzoner till de känsliga vattnen. En av skogarna med en ny insektsart för Sverige har till stor del redan avverkats. Oacceptabelt, anser forskare men inga medel finns för skydd, enligt Skogsstyrelsen.
Öppet brev: Skogsstyrelsen motverkar skydd av biologisk mångfald
Träffar: 217
Naturskogen i Lill-Skarja i Maskaure samebys renbetesmarker i Arjeplogs kommun är inte bara hänglavsrik utan där finns även rikligt med grova och gamla lågor som är livsrum för många rödlistade arter. Foto: Björn Mildh.
"Skogsstyrelsen gör sitt bästa för att med olika beslut motverka det skydd mot avverkning som nyckelbiotoperna gett den biologisk mångfalden", skriver den ideella naturvårdaren Björn Mild i ett öppet brev till Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist. Under Sundqvists tid som generaldirektör för myndigheten har naturvården nedmonterats och Björn Mildh efterlyser besinning.
Skydda Skogen: EU måste sluta subventionera biobränsle!
Träffar: 216
Sveaskogs timmerhög efter avverkning i naturreservatet Hedlandet blir bioenergi.Skydda Skogen skickar in synpunkter till EU gällande EU:s subventioner till bioenergi. Det är ett stort glapp mellan vad den vetenskapliga forskningen säger i frågan och EU:s nuvarande policy, skriver föreningen. EU fortsätter att subventionera avverkning av skog för bioenergi vilket hotar biologisk mångfald och ger ökade koldioxidutsläpp. Därför måste subventionerna snarast upphöra!
Flera demonstrationer i landet mot stoppad nyckelbiotopsinventering
Träffar: 125
Naturskyddsföreningen i Strömstad demonstrerar utanför Skogsstyrelsens kontor i Uddevalla. Foto: Privat.
Flera demonstrationer hölls runt om i Sverige den 30 december mot att Skogsstyrelsen tänker sluta att registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar fr.o.m. i år. Beslutet har fått massiv kritik från både internt inom Skogsstyrelsen, andra myndigheter och organisationer.
Lappmes, en art som rödlistats som nära hotad (NT) på grund av skogsbruket, från Wikipedia
Här är ett axplock från vad föreningen Skydda Skogen har engagerat sig i under 2020 och även andra initiativ som föreningen har stöttat eller uppmärksammat. Skydda Skogen har bland annat vunnit Naturkompaniets Naturbonus, skrivit flera brev till myndigheter om avverkningshotade skogar, skrivit FSC klagomål, överklaganden, debattartiklar, remisser och skickat brev till riksdagsledamöter. En skogsresa till Estland, Forskningsresan, en skogsfestival och ett seminarie om Half Earth ställdes in på grund av riskerna med Corona. Vi som skriver på Skydda Skogens hemsida samt delar artiklarna i sociala medier heter Birgitta Tulin, Amanda Tas och Kristina Bäck. Vi gör jobbet helt ideellt. God fortsättning önskar vi alla läsare!
Digital demonstration mot stoppad nyckelbiotopsinventering
Träffar: 161
Fältbiologerna anordnar en digital manifestation mot Skogsstyrelsens beslut om nyckelbiotoperna. Foto: Anton Björkman.
Den 30 december kl. 13:00 anordnar Fältbiologerna i Luleå en digital demonstration mot Skogsstyrelsens beslut att sluta att registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar fr.o.m. 1 januari 2021.
Varför naturreservat? Kris Tompkins: “Föreställ dig hur det skulle vara utan dem.”
Träffar: 134
Mellanstora Giant Sequoia-träd, i Sequoia nationalpark, USA. De har i stort sett klarat sig från bränderna 2020. Foto: Birgitta Tulin.
“Varför ska vi ha nationalparker?” Den frågan har Kris Tompkins, som skyddat 800 000 ha natur i Chile, fått många gånger. “Föreställ dig hur det skulle vara utan dem”. Frånvarons makt – the power of absence” kan få människor att förstå hur viktig naturen är. Hon menade att lagstiftningen om naturen styrs av ekonomiska intressen. Det är en kapplöpning mot klockan. Hur mycket natur kan tas undan från att utnyttjas för produktion?
Vinterlandskap i Sonfjällets nationalpark i Härjedalen. Foto: Privat.
Skydda Skogen vill nu under julen påminna om att 70 organisationer från 25 länder och 30 forskare skickade ett upprop till Sveriges ministrar och riksdagsledamöter i februari i år om att alla skogar med höga naturvärden måste skyddas och att kalhyggesbruket behöver fasas ut till förmån för kalhyggesfria metoder. Världens skogar och klimat står inför en omfattande kris och våra beslutsfattare måste agera.
En nyligen registrerad nyckelbiotop i Strömstad kommun som upptäcktes i samband med en avverkningsanmälan. Foto: Privat.
Den 1 januari 2021 kommer Skogsstyrelsen sluta att registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Beslutet har fått massiv kritik från både internt inom Skogsstyrelsen, andra myndigheter och organisationer. En demonstration mot beslutet kommer att ordnas i närheten av Skogsstyrelsens kontor i Uddevalla den 30 december kl. 11. Förhoppningen är att liknande demonstrationer ordnas runt om i Sverige.
Skydda Skogen lämnar feedback till EU: Biobränslen och kalhyggen inte "hållbart"
Träffar: 268
Sveaskogs avverkning i Laitavaara. Ett exempel på "hållbart skogsbruk". Foto: Marcus Westberg
Skydda Skogen har lämnat feedback på EU initiativet "Sustainable finance – EU classification system for green investments". Initiativet handlar om att skapa ett klassificeringssystem för en "hållbar" ekonomi med fokus på EU:s miljömål. Skydda Skogen anser att biobränslen måste uteslutas ur förnyelsebardirektivet. Dessutom måste EU omdefiniera vad som är ett "hållbart" skogsbruk. Ordet "skog" ska inte gälla plantager.
Världens skogar försvinner i en rasande fart - största protesten i EU:s historia
Träffar: 344
Varje ljus symboliserar 1000 medborgares underskrifter mot avskogning. Foto: Greenpeace EUÖver 160 miljöorganisationer, däribland Skydda Skogen, har i denna vecka lämnat över en miljon namnunderskrifter till EU. Organisationerna kräver en ny lag som skyddar världens skogar och de människor som är beroende av dessa skogar. EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans är ansvarig för EU:s Green Deal och lovar att ta itu med avskogningen.
Vad är skillnaden mellan en skog och en trädplantering? Bohuslänskt initiativ för att informera allmänhet och politiker.
Träffar: 229
Den svenska skogen försvinner bit för bit och i de bitar som finns kvar är det svårt för många arter att överleva, eftersom bitarna är för små.Därför vill det nystartade Skogsnätverket i Bohuslän sprida kunskap om skillnaden mellan en skog och en trädplantering genom att en gång i månaden guida allmänhet och media i skogen i norra Bohuslän för att visa och berätta om arter.
Sundays for Forests är kampanjens namn. Samarbete med skogsaktiva i lokala organisationer önskas.
Välkomna att vara med på olika sätt och sprida denna information.
Kontaktadress: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Sveaskog planerar att avverka naturskog i nationalparksförslag
Träffar: 573
Den gamla tallskogen som Sveaskog planerar att avverka i sin ekopark vid Hornslandet utanför Hudiksvall. Foto: Magnus Andersson.
Sveaskog planerar att avverka en gammal tallskog på Hornslandet öster om Hudiksvall i Hälsingland. Skogen ingår i Sveaskogs ekopark som föreslås bli nationalpark i skogsutredningen som presenterades i slutet av november. Nu protesterar flera organisationer mot den planerade avverkningen.
FSC-klagomål inskickade mot avverkningar i Jämtland
Träffar: 247
Den avverkningsanmälda skogen vid Grästjärnen. Foto: Privat
Skydda Skogen och Jämtlands Skogsgrupp har skickat in FSC-klagomål gällande två avverkningsanmälda skogar i Bräcke kommun, Jämtland. FSC-certifierade SCA vill avverka skogarna trots naturvärden, vilket bryter mot certifieringen. I den ena avverkningsanmälan ingår delar av en registrerad nyckelbiotop. Båda områden består av naturskog med rödlistade arter som tretåig hackspett, garnlav, vedrappmossa och lunglav.
Jämtland: Nyckelbiotop längs bäck avverkningsanmäld
Träffar: 301
I avverkningsanmälningen vid bäcken finns rosenticka (NT). Foto: Olli Manninen, Wikimedia Commons
En nyckelbiotop har avverkningsanmälts vid Nybäcken i Ragunda kommun, Jämtland. Den utgörs av en smal remsa skog som har lämnats intill bäcken som hänsyn efter tidigare avverkningar. All annan skog i området är redan kalavverkad. Jämtlands Skogsgrupp och Skydda Skogen ställer sig frågande till varför denna smala remsa har snitslats. Är det Skogsstyrelsen som placerat ut snitselbanden?
Skog med 300-åriga träd avverkningsanmäld - bryter mot två certifieringar
Träffar: 418
Gamla träd och höga naturvärden men ändå avverkningsanmält. Foto: Per Darell
En skog med höga naturvärden och 300-åriga träd vid Kulla i Småland har avverkningsanmälts av det FSC-certifierade företaget ATA Timber. Kronobergs skogsgrupp- som är en del av Naturskyddsföreningen, har gjort både FSC och PEFC klagomål eftersom en avverkning kommer att strida mot flera av certifieringarnas kriterier. Skogsstyrelsen säger att stora delar av skogen håller nyckelbiotopsklass men att de har slutat att registrera nyckelbiotoper och att de bara får förbjuda avverkning på en mindre yta med höga naturvärden.
Nyckelbiotop avverkningsanmäld av FSC-certifierade SCA
Träffar: 375
Cirka 100 plantor av den rödlistade orkidén knärot i skogen. Foto: Wikipedia Commons
En nyckelbiotop (skog med höga naturvärden) vid Fäbodåsen i Ragunda kommun, Jämtland har avverkningsanmälts av det FSC-certifierade bolaget SCA. Nu skickar Skydda Skogen in ett FSC klagomål till FSC, SCA och certifieraren DNVGL. För det bryter mot FSC certifieringen att avverka en nyckelbiotop. I skogen finns flera hotade arter bland annat 100 plantor av den fridlysta och rödlistade orkidén knärot.
Skydda Skogen lämnar feedback om EU:s skogsstrategi: Skydda mer och förbjud kalavverkning inom EU
Träffar: 326
Skydd och restaurering av skog måste prioriteras inom EU, anser Skydda Skogen. Bild: K Bäck
Skydda Skogen har lämnat feedback på EU:s skogsstrategi, EU Forest Strategy. Det är nödvändigt att EU:s medlemsländer höjer sina ambitioner för insatser till skydd av biologisk mångfald, skriver Skydda Skogen.
Skydda Skogen skriver till EU-kommissionen: Mer skog måste bevaras inom EU
Träffar: 225
Sveaskog har avverkat hårt vid Muonionalusta, norr om Pajala. Foto: Marcus Westberg
Bevara mer skog för klimatet och för biologisk mångfald, stoppa kommersiell avverkning i skyddsvärda skogar, sluta med monokulturer och med produktion av bioenergi. Det är en del av den feedback som Skydda Skogen har lämnat till EU-kommissionen gällande restaurering av natur.
Tillstånd har getts för två stora vindkraftsparker i Ore Skogsrike, trots höga naturvärden
Träffar: 466
En värdefull naturskog i Sveaskogs Ekopark Ejheden i närheten av Lannaberget där en stor vindkraftpark planeras. Foto: Bengt Oldhammer.
Länsstyrelsen i Dalarna har gett tillstånd för det tyska bolaget Wpd att uppföra två stora vindkraftparker på Lannaberget och Broboberget i Ore Skogsrike, Dalarna. Skydda Skogen har tidigare yrkat på att båda ansökningarna om tillstånd till vindkraftparkerna avslås. I skogarna finns flera nyckelbiotoper och områden med dokumenterat höga naturvärden. Naturskyddsföreningen i Rättvik ska överklaga beslutet.
Skydda Skogen: EU:s klimatmål till 2050 otillräckliga
Träffar: 275
Avverkade träd av Sveaskog i Hedlandets naturreservat i Södermanland som ska bli till bioenergi. Foto: Kristina Bäck.
Bioenergi och kortlivade skogsprodukter ingår fortfarande i EU:s Green Deal, trots att de ger upphov till stora koldioxidutsläpp och förstörda ekosystem. Målet är ett klimatneutralt EU till 2050 men EU-kommissionens förslag till ändringar gällande markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk - Land Use, Land-Use Change and Forestry (LULUCF) är otillräckliga, enligt Skydda Skogen. LULUCF bör uppmuntra till skogsskydd, minskad konsumtion och en skatt på skogsprodukter.
Dags att översvämma nätet med svenskt skogsmissbruk
Träffar: 192
Foto: Marcus Westberg.
Den nya hemsidan www.skogsmissbruket.org uppmanar allmänheten att översvämma nätet med bilder och videos av hur illa skogsmissbruket ser ut i Sverige. Här finns flera bilder och videos samt förslag på texter som vem som helst får använda i sociala medier, fotografens namn ska vara med under varje bild.
Hedlandets naturreservat förstörs av hyggen och vindkraft
Träffar: 493
Så här ser det ut i naturreservatet Hedlandet. Foto: Michael Lander
Sveaskogs produktionsinriktade skogsbruk i Hedlandets naturreservat i Eskilstuna kommun måste stoppas. Även avverkningar mot granbarkborrar har gjorts. Det är kalavverkat och sönderkört på flera ställen med vattenfyllda spår. Dessutom planeras 290 meter höga vindkraftverk nära reservatet. Om inte skogens arter och ekosystem är fredade inom de skyddade områden som finns, var ska de då vara fredade?
Brev till Lena Ek: Vilken status har ekoparkernas naturvårdsskogar?
Träffar: 75
Sveaskogs Ekopark Hornsö. Foto: Per Jiborn.
Sedan 2014 inkluderas Sveaskogs ekoparksavtal i det formella naturskyddet. Det beslutades av den dåvarande alliansregeringen, men trots att sex år gått sedan dess är det fortfarande oklart vad beslutet innebär. Naturvårdsverket saknar underlag och därför redovisas inte dessa skogar i Naturvårdsverkets kartverktyg över skyddad natur. Var syftet bara att förbättra Sveriges statistik över skyddad natur eller ville regeringen Reinfeldt även stärka skyddet av ekoparkernas naturvårdsskogar?
Per Jiborn, tidigare generalsekreterare för Naturturismföretagen, bad i förra veckan förre miljöministern Lena Ek (C) om ett klargörande.
Läs mer i Per Jiborns debattartikel i Altinget här.