”Vi kräver att Sveaskog visar sina naturvärdesbedömningar!”
En av Sveaskog avverkningsanmäld nyckelbiotop, Strandberget i Norrbotten. Foto: Björn Mildh
I veckan skickades ett öppet brev till näringsminister Mikael Damberg med kopia till miljöminister Karolina Skog. Brevet kräver att Sveaskog ska redovisa sina naturvärdesbedömningar öppet. Brevet är skrivet av Björn Mildh, skogsengagerad sedan många år i Naturskyddsföreningen och signerat av personer från organisationerna Jordens Vänner, Naturskyddsföreningen, Birdlife Sweden, Skydda Skogen, Skiftet och End Ecocide Sverige.
Sedan flera år tillbaka avverkningsanmäls och avverkas skog med höga naturvärden av FSC-certifierade Sveaskog. Sveaskog säger att de har bedömt dessa skogar som avverkningsbara men vill inte visa sina bedömningar. Naturvärdesbedömningar som hemlighålls kan inte godtas som grundval för en avverkning. Skogar med höga naturvärden ska skyddas, inte avverkas!
Här är brevet:
Bästa Mikael Damberg,
Sveaskogs skogspolitiske chef Olof Johansson försäkrade i programmet Naturmorgon den 20.5.2017 att bolaget naturvärdesbedömer alla naturskogar innan de avverkas. Han sa att detta är en garanti för att inga skogar med höga naturvärden huggs. Men Sveaskog har länge vilselett om både om sina naturvärdesbedömningar och sin garanti.
Bolaget hemlighåller sina bedömningar. De tål ingen offentlig granskning, håller inte måttet. Ofta är det bara avverkningsplaneraren som fått tycka till om naturvärden när hen planerade avverkningen. Samtidigt har Sveaskog i åratal använt sin försäkran om gjord kompetent naturvärdesbedömning som motivering för att avverka naturskogar med höga naturvärden, många av nyckelbiotopsklass. Detta missbruk har pågått under många år och under flera skogschefer, även under Olof Johanssons tid som Skogs- och miljöchef i helstatliga och FSC-certifierade Sveaskog.
Ett aktuellt exempel på missbruket är den avverkade naturskogen på Guorpaliden. Bilderna är tagna av undertecknad den 6.7.2017.
Andra dokumenterade exempel i södra Norrbotten är Strandberget, Melakträskliden, Njoka och lövbrännan vid Svartberget. Vi har många fler. Det verkliga antalet torde dessutom vara betydligt högre. Sveaskog har i samtliga våra fall vägrat redovisa sina naturvärdesinventeringar. Bolagets agerande kan jämställas med en elitidrottare som ständigt garanterar att hen är ren men varje gång vägrar dopingkontroll. Sveaskog har FSC-certifierat sitt skogsbruk. Men uppenbart har bolaget kunnat undanhålla fakta om den bristfälliga kvaliteten på sina naturvärdesbedömningar även för sina FSC-revisorer.
Vårt krav är att Sveaskog skall redovisa sina naturvärdesbedömningar öppet. Bedömningarna skall tåla offentlig granskning och hålla måttet. Naturvärdesbedömningar som hemlighålls kan inte godtas som grundval för en avverkning. Skogar med höga naturvärden skall skyddas, inte avverkas. Vi kan heller inte godta Sveaskogs maktfullkomliga svar den 27.3.2018 om ärendet:
Hej Björn!
Tack för Dina synpunkter.
Mvh
Jenny Stenberg, Miljö- och Kvalitetsledare, Sveaskog förvaltnings AB
Vi ser i stället fram emot Ditt svar!
Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker v. 30, juli 2018 Jämtland
Nu har anmälan till Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker öppnat! Anmäl dig HÄR.
Den 23–28 juli samlas vi i nordvästra Jämtland med bas på Jormliens Fjällgård, 17 mil från Strömsund. På Fjällgården har vi tillgång till mat, logi och samlingslokal. Begränsat antal platser.
Vad går det ut på? Tanken är att deltagarna under en veckas tid inventerar intressanta och hotade skogsmiljöer med höga naturvärden. Den insamlade kunskapen bidrar till att skydda de besökta skogarna och ge deltagare nya kunskaper om naturvärdesbedömning för att skydda skogar hemmavid. Allt sker under trevliga former där alla lär av varandra. Kvällarna ägnas åt att kika på alla artfynd som gjorts under dagen, sammanställa uppgifter och någon enstaka föreläsning för fördjupning. Räkna med att få vänner för livet!
Vem kan delta? Alla som kan ta sig ut i skogen. Du behöver inte vara biolog eller kunna en mängd arter. Däremot är det bra om du brinner av nyfikenhet och vilja till att skydda hotade skogar. En anpassning sker till dina erfarenheter och förmåga att ta dig fram i skogen. Den som vill inventera i lugn takt ska kunna göra det. Dina ögon kommer att upptäcka sådant som kanske ingen annan tidigare sett – du är viktig! På årets Forskningsresa finns det totalt 50 platser, vi kommer befinna oss på en mer avlägsen plats, detta medför mer utmaning att samordna dit- och hemresor. Därför ser vi helst att ni som anmäler er deltar hela veckan.
Boende och mat: Vi bor i enkla dubbel- eller flerbäddsrum på Jormliens Fjällgård, med utsikt över sjö och fjäll. Det finns också möjlighet att bo i eget tält. Toaletter och duschar är gemensamma och bastu finns. Maten är vegetarisk och ordnas med en rejäl frukost på morgonen och ett lunchpaket ut i fält. På kvällen äter vi gemensam middag efter återkomst. Vill du ha kött i din mat måste du ta med det själv, tillgång till kylskåp finns. Vi har bokat några enkelrum på Pilgrimshotellet i Gäddede för dig som behöver det. Dessa har högre standard och därför tillkommer en avgift där på 500 kr för hela veckan. Boende på Pilgrimshotellet äter frukost och tar lunchpaket med därifrån. På väg ut till dagens besöksområden passerar vi som bor på Fjällgården Pilgrimshotellet och kan plocka upp er i bilarna. Däremot måste ni på Pilgrimshotellet kunna ta er hem på kvällen efter middag och kvällsaktiviteter på Fjällgården.
Resor: Årets Forskningsresa medför större utmaning vad gäller logistik då Jormlien och Gäddede ligger fjällnära och ganska långt från större orter. Planera därför din resa i god tid! Vi samåker så gott vi kan, mer info finns i anmälningsformuläret.
Deltagaravgifter och betalning: Medlem i Naturskyddsföreningen ELLER Skydda Skogen: 800 kr Medlem i Naturskyddsföreningen OCH Skydda Skogen: 500 kr Medlem i Fältbiologerna eller student: 300 kr Ej medlem enligt ovan: 1000 kr
Bli medlem i Naturskyddsföreningen här, i Skydda Skogen här och i Fältbiologerna här. Deltagaravgiften sätter du in på plusgiro hos Naturskyddsföreningen Jämtland-Härjedalen i samband med anmälan! Märk betalningen med ditt namn och efternamn samt "Forskningsresan". Plusgiro nr 174518-1
Grovt schema: • 23 juli – ankomstdag med introduktion och gemensam middag. Kvällsaktivitet Buskmus, se formulär. • 24 juli – kalibrering i referensskog och skogsinventering. Kort utbildning för dig som inte inventerat skog förr. • 25-27 juli – skogsinventeringar, heldag. • 28 juli – hemresedag med gemensam frukost på morgonen. Möjlighet att följa med på guidad tur till Hällingsåfallet, se formulär.
Anmälan: Sista anmälningsdag är 1 juni. Finns platser kvar så kan sen anmälan göras, men det bästa är att anmäla sig direkt. Anmäl dig till Forskningsresan här! Instruktioner för anmälan hittar du i formuläret. Informationen ovan kan komma att ändras. Ändringar meddelas på denna sida. Bra att veta är också att i stort sett allt arbete med Forskningsresan görs ideellt och med små resurser. Men vi är glada ändå ☺ Har du frågor och funderingar går det bra att höra av sig till samordningsgruppen: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Helena Björnström (upplägg och praktiskt under v.30) Tel: 070–428 43 65 Maria Danvind (mat och boende inför v.30) Tel: 073–275 17 36 Linda Spjut (anmälningar och logistik) Tel: 076–828 89 43
Kort bakgrundsinformation: Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker är en årlig inventering av Sveriges sista oskyddade norrländska naturskogar. Ibland går resan också till Dalarna och Värmland. Runt 50–60 personer av olika åldrar, kunskaper och bakgrund brukar deltaga. Artkunskaper är inte ett krav, utan vi lär av varandra. Det viktiga är att Forskningsresan är en samlingspunkt för skogs- och naturintresserade som vill vara med och dokumentera hotade oskyddade naturskogar.
Med Forskningsresan vill vi rädda hotade skogar, njuta av naturen, hitta arter samt påverka och utmana skogsbolagen, politikerna och allmänheten om den rådande synen på skogen och skogsbruk. Vi vill öka kunskapen om arter och ekologi.
Naturvårdaren, skogsaktivisten och eldsjälen Anders Delin startade Forskningsresan 1991. Anders gick bort förra året och därför blir årets upplaga en extra viktig hyllning till honom och hans fantastiska engagemang för naturskogen och djupa kunskap om dess ekosystem.
Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker 2018 är ett samarbete mellan Skydda Skogen och Naturskyddsföreningen. Fler samarbetspartners kan tillkomma.
Bildtext: Äldre tall med brandljud. När en tall överlever en skogsbrand vallas skadan in och ett s.k brandljud skapas. Skogsbranden har alltid haft en mycket viktig roll i den boreala skogens utveckling och för dess biologiska mångfald. Tallar med brandljud utvecklar extra mycket kärnved - ved som i framtiden kommer vara ett viktigt substrat för rödlistade mossor, lavar, svampar och insekter. Bilden är från Forskningsresan i Gällivare 2017. Foto: Helena Björnström.
Skriv under: Kräv rättvisa för lokalbefolkningen i Kachung och Bukaleba i Uganda
Kräv rättvisa för lokalbefolkningen i Kachung och Bukaleba i Uganda genom att skriva under ett brev till Energimyndigheten med en uppmaning om att myndighetens kolkreditsavtal med norska bolaget Green Resources avslutas.
Green Resources bedriver klimatkompensering i Kachung och Bukaleba i Uganda i form av icke-inhemska trädplantager där lokalbefolkningen tvingats bort och förlorat sina inkomstmöjligheter från småskaligt jordbruk och bete med negativa sociala och ekologiska konsekvenser som följd. Energimyndigheten har för tillfället fryst sitt 20-åriga avtal med Green Resources i Kachung och övervägar huruvida de ska återuppta betalningen till Green Resources eller inte.
Här är ett kort filmklipp från TV4 Kalla Fakta om Energimyndighetens köp av kolkrediter i Kachung i Uganda (2015).
Den 16 mars 2018 skickade 12 organisationer, däribland Oakland Institute, Skydda Skogen, Afrikagrupperna, Klimataktion och Jordens Vänner, ett öppet brev till Green Resources. I brevet uppmanas Green Resources låta lokalbefolkningen återfå tillgång till sina marker för att kunna bedriva småskaligt jordbruk och bete. Därtill måste den naturliga vegetationen restaureras med inhemska trädslag. Norge uppmanas också minska sina nationella växthusgasutsläpp genom minskad energikonsumtion och ökad energieffektivitet samt genom att bevara äldre naturskogar för kolinlagring.
Skydda Skogen är engagerad i Klimatriksdagen
Tjädrar i Ore Skogsrike, ett skogsområde med skyddsvärd skog som hotas av avverkningar. Foto: Pär Wetterroth
Skydda Skogen är engagerad i Klimatriksdagen som sker 5-6 maj. Medlemmar i föreningen har skrivit motioner till Klimatriksdagen, bland annat om att skydda kollagret i de svenska skogarna och om att klimatsäkra skogen genom att främja mer blandskog och lövträd. På själva Klimatriksdagen på lördagseftermiddagen 5 maj så kommer medlemmar från Skydda Skogen att hålla i föreläsningar. Anmäl dig till Klimatriksdagen här: http://klimatriksdagen.se/delta/#delta
Här är samtliga motioner om skog som har kommit till Klimatriksdagen:
Hyggesfria skogsbruksmetoder bör snarast utredas av Riksdagen, pilotverksamhet kan inledas på Sveaskogs marker. Inom 10 år ska en omställning av det svenska skogsbruket till hyggesfria metoder ha påbörjats.
Nuvarande skogsbrukspolitik måste förändras och hyggesfritt, naturkulturskogsbruk införas. Nuvarande kalhyggesbruk med tunga skogsmaskiner ger markskador och stora koldioxidutsläpp. Bär och svamp, friluftsliv och biologisk mångfald påverkas.
Skogsvårdslagen ska ersättas med ett regelverk, som styr nyttjandet av Sveriges skogliga resurser och ekosystemtjänster, vilket inarbetas i Miljöbalken.
I en undersökning om vad riksdagspartierna anser om skog så svarar Vänstern och Miljöpartiet att dagens skogsbruk inte är hållbart. Övriga partier tycker att Sveriges skogsbruk är hållbart och att det är problematiskt med nyckelbiotoper. David van der Spoel, professor i biologi på Uppsala universitet och talesperson för föreningen Skydda Skogen kommenterar:
-Föreningen Skydda Skogen tycker att nyckelbiotopsbegreppet fungerar bra. Det gör även tjänstemän på Skogsstyrelsen, som har utvecklat definitionen. Dock fallerar ofta hanteringen inom skogsbruket, där man vill ha högre pris för produkter från ett hållbart skogsbruk, genom att gå med i t ex FSC, men inte avsätta nyckelbiotoper om man inte absolut måste.
Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna menar att begreppet ”nyckelbiotoper” leder till problem för skogsägarna eftersom det innebär att de inte får avverka som de vill i sina skogar. Centerpartiet vill att den nyckelbiotopsinventering som görs ska bli ”rättssäker och anpassad till varierande förhållanden i olika delar av landet”. Moderaterna och Centerpartiet kommer att stoppa den planerade nationella nyckelbiotopsinventeringen om de vinner valet, säger Moderaternas och Centerpartiets miljöpolitiska talespersoner i en intervju i Alltinget.
Socialdemokraterna vill inte att nyckelbiotoperna ska skapa konflikter. De är därför beredda att skjuta till mer pengar så att markägarna får kompensation för områdesskydd.
Nyckelbiotop, M och C vill sätta stopp för den nationella nyckelbiotopsinventeringen. Foto: Kristina Bäck
Alla de borgliga partierna anser att det svenska skogsbruket är hållbart, i motsats till Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Centerpartiet vill använda ekologisk kompensation genom att sälja krediter kopplade till åtgärder för att öka biologisk mångfald. Moderaterna menar att skogsägarna ska bära ansvaret för ett hållbart skogsbruk. Likaså vill Kristdemokraterna att större tilltro ska sättas på skogsägarnas frivilliga skyddsåtgärder. Socialdemokraterna ställer sig neutrala men menar att Sverige har relevanta krav på miljöhänsyn i skogsbruket och att FSC-certifieringen är ett kvitto på det.
Miljöpartiet anser att Sverige behöver en helt ny skogspolitik som är hållbar på riktigt. Inte minst på grund av tilltagande miljö- och klimatutmaningar och ökad efterfrågan av skogsråvara. Vänstern är det enda partiet som nämner att alternativa skötselmetoder ska ges utrymme.
David van der Spoel kommenterar:
-Huruvida svenskt skogsbruk är ekologiskt hållbart är egentligen inte en politisk fråga. Det enkla faktum att det finns nästan 2000 rödlistade arter som är knutna till skogen räcker för att konstatera att skogsbruket i dagsläget inte är ekologiskt hållbart. Det finns hur mycket forskning som helst som stödjer detta. Att påstå att svenskt skogsbruk är ekologisk hållbart är greenwash som man kan misstänka är för att stryka vissa näringsföreträdare medhårs.
Vänstern och Miljöpartiet anser att ökat formellt skydd av skog är nödvändigt för att nå miljömålen. Även två av de borgliga partierna vill skydda mer skog- Kristdemokraterna och Centerpartiet. Men Centerpartiet vill skydda skogar med höga naturvärden från avverkning på sitt eget sätt- ”genom att utveckla de frivilliga certifieringar av skogsbruk och produktkedjor som redan finns för att stärka trovärdigheten för svenska biobaserade produkter”.
Moderaterna vill att ”redan skyddade områden ska kunna ses över med möjlighet till förändringar om skyddet inte längre är ändamålsenligt”. Sverigedemokraterna anser att tillräckligt skydd av natur redan finns i Sverige och att reservatsbildning är en för stor kostnad för samhället. Socialdemokraterna förhåller sig neutrala även i denna fråga. ”Vi socialdemokrater vill att miljövärden i skogen ska skyddas samtidigt som jobb och exportinkomster från skogsbruket säkras”.
David van der Spoel kommenterar:
-Det står klart ur en ekologisk synpunkt att andelen skyddad skog bör öka till åtminstone 20%, det har riksdagen slagit fast för länge sedan. Siffran är baserat på naturvårdsforskning även om vissa forskare vill se en ännu högre andel skyddad mark. Eftersom nuvarande siffra är närmare 5% nedanför fjällgränsen behövs mycket extra skog sparas - skog som aldrig kalhuggits bör undantas skogsbruket och plantager måste restaureras till ett mer naturligt tillstånd.
Moderat vill stoppa medel till föreningen Skydda Skogen
Skogen i Dikanäs. Foto: Jon Andersson
Riksdagsledamoten Johan Hultberg (M) ifrågasätter att föreningen Skydda Skogen har fått medel för inventering och rapport om en hotad fjällnära skog i Dikanäs, Vilhelmina kommun. Förra veckan skickade Hultberg en fråga till miljöminister Karolina Skog och regeringen om detta. Skydda Skogen menar att även föreningar som är kritiska till skogsbruket måste kunna få statliga stöd, annars får vi ett odemokratiskt samhälle.
Under hösten utförde föreningen Skydda Skogen en inventering i den hotade fjällnära skogen i Dikanäs, därefter skrevs rapporten Forestry at the edge. Medel till rapport och inventering hade sökts från Alvins Fond som förvaltas av Naturvårdsverket i samråd med Naturskyddsföreningen och Sveriges Ornitologiska förening. I rapporten riktas skarp kritik mot Skogsstyrelsen och regeringen. Anledningen är att myndigheterna tillåter skogsbruk i ett av Europas mest värdefulla naturarv, de fjällnära skogarna.
I sin fråga till miljöministern undrar Johan Hultberg hur ”ministern och regeringen ställer sig till att Naturvårdsverket har beviljat finansiering till en organisation som tar avstånd från dagens skogsbruk och som aktivt motverkar och manar till bojkott av den svenska skogsnäringen.”
Föreningen Skydda Skogen menar att i motsats till Hultberg, så ska även ideella organisationer som är kritiska till den skogspolitik som bedrivs, kunna erhålla statliga medel och stöd. Det är också viktigt för demokratin och för utvecklingen av föreningslivet att statligt stöd till ideella föreningar delas ut.
I ett brev till Karolina Skog skriver föreningen:
-Att ideella föreningar skall få verka fritt och kunna uttrycka kritik och debattera statliga beslut och politik utgör en av grunderna för vår demokrati som bygger på föreningsfrihet och yttrandefrihet. Hultbergs fråga bör därför inte leda till några förändringar av dessa principer och det statliga stödet.
Hultberg försöker även i sin fråga till miljöministern frammana en bild av föreningen Skydda Skogen som en ”aktivistisk” organisation som utgör ett hot mot svenskt skogsbruk och staten. Skydda Skogen skriver till ministern:
-Denna bild är för oss helt främmande och Hultbergs agerande i denna fråga får nog ses som ett inlägg i debatten kring skogspolitiken än som en vederhäftig verklighetsbeskrivning. Likväl är Hultbergs påståenden om Skydda Skogen allvarliga då de saknar grund.
Hultberg vill framställa Skydda Skogen som att föreningen är emot skogsbruk vilket inte stämmer. Tvärtom så arbetar föreningen för en reform av skogsbruket till ett naturnära mångbruk. Det är ett skogsbruk som ger stort utrymme för lokala näringar och hushållning, rekreation och naturbaserad turism. Skydda Skogen vill framföra att skogsbruket i Sverige idag inte är hållbart. Detta beror på att skogsbruket främst bedrivs enligt trakthyggesmodellen vilket innebär kalhyggen, markberedning och plantager där få arter kan leva.
Miljöministern svarar kort på Hultbergs fråga: ”Jag kan som minister inte ha synpunkter på de beslut som Naturvårdsverket behöver fatta för att kunna förvalta stiftelsen”. Denna artikel har även publicerats på Natursidan.se.
Skogsbolag avverkar skog med skyddade arter
Öster om Göteborg i Yxsjöskogen pågår nu en skogsavverkning i en skog med flertal skyddade och fridlysta arter. I skogen finns arter som ex tjäder, nötkråka, bivråk, spillkråka och orkidéerna knärot och spindel-blomster. Arter som är skyddade enligt miljölagstiftningen men som trots detta nu hotas.
Det är skogsbolaget Södra som genomför avverkningen trots att man har kännedom om förekomsterna av de skyddade arterna. Man känner också till att det kan krävas dispens för att avverka miljöer med dessa arter men har ändå valt att starta avverkningen. Föreningarna Skydda Skogen, Göteborgs Ornitologiska förening och Naturskyddsföreningen i Härryda har begärt att länsstyrelsen skall utreda om artskyddsdispens krävs. Skogsbolaget Södra har dock trots att ärendet inte är avslutat på länsstyrelsen nu valt att starta avverkningen. Inom området finns förutom skyddade arter också flera fornlämningar som hotas förstöras.
De tre miljöföreningarna har gemensamt vänt sig till Södra och bett skogsbolaget att avvakta men har inte fått något svar. Istället har skogsmaskiner körts in i skogen. Föreningarna har också begärt att länsstyrelsen omedelbart skall stoppa avverkningen. Länsstyrelsen har ännu inte svarat.
Handläggare på länsstyrelsen i Västra Götalands län: Robert Knubb tel: 010-224 44 89
Ansvarig på Södra: Maria Lennartsson tel: 0340 – 633777
För mer information:
Skydda Skogen, Elin Götmark 0706 - 787423
Göteborgs Ornitologiska förening, Christer Johansson 0734 - 226157
Naturskyddsföreningen i Härryda, Michael Nilsson 0768 – 369970
Stort vildmarksområde hotat av skogsavverkning - ny rapport visar att Skogsstyrelsen tummar på regelverket
En bit av skogsbilvägen som är dragen genom granurskog. Foto: Jon Andersson
Pressmeddelande, 15 februari 2018:
En ny rapport visar att Skogsstyrelsen sannolikt bryter mot Skogsvårdslagen. Myndigheten har på uppdrag av en markägare planerat en skogsbilväg genom fjällnära skog med höga naturvärden i Dikanäs i Vilhelmina kommun. Nu riktas skarp kritik mot Skogsstyrelsen och regeringen som tillåter skogsbruk i delar av Europas mest värdefulla naturarv.
Debatten om huruvida skogsbruket ska tillåtas fortsätta avverka i fjällnära skogsområden med höga naturvärden där industriellt skogsbruk inte tidigare gått fram går varm. Samtidigt är nyckelbiotopsinventering i fjällnära skog, som syftar till att identifiera skogar med höga naturvärden, stoppad sedan mars 2017 med planer om att återuppta en ny inventeringsmetod under vintern 2018. De fjällnära skogarna i Sverige bedöms hysa unika naturvärden i ett europeiskt perspektiv.
Föreningen Skydda Skogen utförde en skogsinventering i norra delen av Vilhelmina kommun under sommaren och hösten 2017 där 22 skogsintresserade personer dokumenterade naturvärden i ett ca 35 kvadratkilometer stort fjällskogsområde.
- Vi kunde konstatera att dessa fjällnära skogar har mycket höga naturvärden samtidigt som de otroligt nog saknar långsiktigt skydd. Det är obegripligt att Skogsstyrelsen dragit in en väg i orörd vildmark för att möjliggöra avverkning. Väldigt mycket av det som gått förlorat där plantageskogsbruket farit fram finns kvar i dessa stora skogslandskap. Vår artlista är ett kvitto på fjällskogarnas höga biologiska värden, säger svampkonsulenten Helena Björnström som var med under inventeringen.
Totalt gjordes 3 243 fynd av rödlistade arter och signalarter. Runt den nyanlagda skogsbilvägen som dragits genom gammal fjällgranskog hittades 32 rödlistade arter i den mycket gamla skogen, varav de flesta är starkt missgynnade av kalhyggesbruk.
– Det är en stor skandal att Skogsstyrelsen hjälper skogsbruket att hugga i fjällnära skogar med höga naturvärden vilket står i konflikt med Skogsvårdslagen. Samma myndighet ska se till av avverkning i skogar med höga naturvärden undviks. Skogsstyrelsen och regeringen måste ta sitt ansvar för att bevara de fjällnära skogarna som är ett av Europas mest värdefulla naturarv, säger skogsbiologen Isak Vahlström, som varit med och inventerat skogen.
Inventeringsrapporten ”Forestry at the edge”, som fått internationell spridning, indikerar att kampen om de sista kvarvarande gammelskogarna, som både innehåller virke och höga naturvärden, hårdnar i takt med att den lättillgängliga skogen börjar sina i kust och inland och blickarna därför vänds mot de fjällnära skogarna. Trycket ökar därmed också på Skogsstyrelsen att fatta beslut som inte alltid följer Skogsvårdslagen.
I inventeringsprojektet gjordes även en omfattande fotodokumentation. Projektet finansierades av Alvins fond.
Skogsstyrelsen är en tillsynsmyndighet som har i uppgift att se till att skogsbruket följer Skogsvårdslagen.
• Fjällnära skog kallas det bälte av skog som ligger mellan fjällkedjan och den fjällnära gränsen
• 18 § Skogsvårdslagen säger att ”tillstånd till avverkning får inte ges om avverkningen är oförenlig med intressen som är av väsentlig betydelse för naturvården eller kulturmiljövården”
• Nyckelbiotopsinventeringen startades av Skogsstyrelsen under 1990-talet och är ett av nyckelverktygen i arbetet med att identifiera skogar med höga naturvärden
Läs inventeringsrapporten ”Forestry at ehe edge” här (på engelska).
Jon Andersson, PhD i skogsekologi, +46 (0) 73 037 52 74, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Isak Vahlström, skogsbiolog, +46 (0) 73 805 28 48, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
En enad miljörörelse kräver avverkningsstopp i Ore Skogsrike
Hyggeslandskap i Ore Skogsrike. Foto: Christian Åslund/Greenpeace
Nu kräver 22 organisationer moratorium (stopp) för avverkning i Ore Skogsrike tills en oberoende inventering av skogens naturvärden genomförs. Alla skogar med höga naturvärden måste därefter skyddas i sin helhet och inte utsättas för mosaikhuggning eller någon annan skogsbruksåtgärd. Läs debattartikeln i SvD idag: "Stoppa avverkningen i Ore Skogsrike".
Läs också det öppna brevet till närings- och innovationsminister Mikael Damberg och miljöminister Karolina Skog.
Debatt i Aktuell Hållbarhet: ”Svenskt klimatprojekt – nutida kolonialism i Uganda”
Möte mellan Oakland Institutes forskargrupp och lokala samhällen som påverkas av Green Resources verksamhet. Foto: Emma Karake
Aktuell Hållbarhet, 30 januari 2018: Energimyndigheten har sedan 2014 kritiserats för att de köper kolkrediter i Uganda genom det norska bolaget Green Resources. Efter att ha frusit finansieringen under en period anser den svenska myndigheten att förbättringar har skett och planerar att fortsätta stödja projektet. Som svar uppmanar nu elva organisationer från flera olika länder Energimyndigheten att omedelbart upphäva sitt kolkreditsavtal med Green Resources.
Natursidan, 23 januari 2018: I Uganda hindras lokalbefolkning från att använda sin egen mark för att svenska Energimyndigheten ska kunna klimatkompensera koldioxidutsläpp. Klimatkompensationen köps från det norska företaget Green Resources som genom ”landgrabbing” planterar monokulturer med barrträd på lokala invånares mark. Det leder till stora missförhållanden, enligt en rapport från Oakland Institute. Nu skickar flera organisationer ett gemensamt protestbrev till Energimyndigheten.
Varmt välkommen till Skydda Skogens årsmöte 16-18 mars i Benareby, Yxsjön
Årsmötet är föreningens demokratiska knutpunkt där vi medlemmar samlas, planerar årets verksamhet samt väljer ny styrelse. Kom träffa likasinnade och inspireras! Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet eller vara expert på skog.
Stort tack för ditt stöd under 2017! Tack vare dig har vi bland annat; *Anordnat Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker och klätterläger utanför Göteborg. *Genomfört en aktion för att stoppa Sveaskogs planerade avverkning i Ore Skogsrike, en manifestation i Stockholm på Biologiska Mångfaldens dag samt seminariet Klimatet och Skogen. *Kämpat för att Yxsjö-området ska bevaras. *Tågat för en solidarisk framtid i Pride-paraden. *Debatterat skog i media och med politiker.
Vad vi ska göra nu i år bestämmer vi tillsammans! Motioner skickas senast 14 dagar innan mötet till: styrelsen (at) skyddaskogen.se Om du vill kandidera till en förtroendepost eller nominera någon annan, maila: valberedningen (at) skyddaskogen.se För mötesdagordning och stadgar se här. Propositioner, motioner och valberedningens förslag till styrelsen kommer läggas upp på denna sida.
NÄR OCH VAR? Välkommen från kl. 16.00 fredag 16/3 till Benarebyskolan (strax söder om Mölnlycke) där vi också bor. Från Göteborgs centralstation tar man spårvagn 2 eller 13 till Korsvägen. Därifrån går buss 601 eller Grön Express till Benareby/Höga hallar. Enklast är att ta buss 601 som går hela vägen till Benarebyskolan (hållplats Benareby). Grön Express-Höga hallar vänder vid Höga hallar (ca 1 km före Benareby och man får gå sista biten). Kontrollera i så fall att det är Grön Express-Höga hallar och inte Grön Express-Skogen/Nysäter man tar. Nämnda bussar går alla via Mölnlycke busscentral. Se mer om reseplanering och betalning på vasttrafik.se. Notera att man skall betala för resa över två zoner. Åker du bil och har plats för samåkning meddela gärna detta i anmälan.
Fredag kväll och lördag ägnar vi åt inspiration, utflykt i Yxsjö-området, verksamhetsplanering och diskussioner. Årsmötet sker på söndag. Deltagandet är gratis; vegomat och logi fredag-söndag på Bernarebyskolan ingår men vi tar tacksamt emot gåvor. Det finns ca 10 sängplatser för de som är behov av detta, annars gäller medtaget liggunderlag/luftmadrass. Om du har allergier, behöver reseersättning eller information om färdväg meddela detta vid anmälan. Vi vill att alla ska ha möjlighet att komma! Likaså om du vill hjälpa till att ordna mötet, t ex laga mat, leda en exkursion, visa en film eller läsa en dikt, hålla en workshop etc. Kontaktpersoner på plats under helgen är Linda Spjut 0768 28 89 43 och Michael Nilsson 0768 36 99 70
GLÖM INTE PACKA MED! -sovsäck + kudde och eget liggunderlag/luftmadrass -matlåda och bestick för exkursion med lunch ute i fält på lördagen -regnkläder/oömma kläder & skor för samma exkursion
Du anmäler dig senast 11 mars till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Meddela även vilken dag du kommer. Glöm inte ditt medlemskap för 2018. Sätt in (minst) 100 kr på plusgiro 504609-9. Tack! Vi ses!
Centerns engagemang för skogen klingar falskt
I stället för att ta forskningen på allvar och åtgärda miljö- och klimatproblemen, tar Fredrick Federley (C) skogsindustrins part. Men den som förnekar forskningens resultat får i slutändan stå i skamvrån, skriver David van der Spoel, professor i biologi och talesperson i föreningen Skydda Skogen, i en replik.
Enad miljörörelse till kamp för att skydda Ore Skogsrike i Dalarna
Foto: Christian Åslund.
Greenpeace pressmeddelande, 20 december 2017
Idag anslöt också Greenpeace med flera aktivister till Ore Skogsrike som hotas av avverkning från Sveaskog. Greenpeace ansluter därmed till Naturskyddsföreningens, Fältbiologerna, Skydda Skogen, Klimataktion, Jordens Vänner, PUSH Sverige och Dalarnas ornitologiska förenings krav om att Ore Skogsrike inte får avverkas av statliga Sveaskog.
Ore Skogsrike är ett stort unikt sammanhängande skogslandskap i Dalarna som hotas av avverkning av statsägda Sveaskog. Greenpeace ansluter därmed till en väldigt bred miljörörelse bestående av flertal organisationer som har kämpat för att skydda skogen i åratal. Greenpeace kräver att Sveaskog avstår att avverka i Ore Skogrike, och att myndigheterna ger formellt skydd till de skyddsvärda skogarna och att regeringen ger direktiv till Sveaskog att säkerställa att den biologiska mångfalden bevaras.
Den avverkade biologiskt värdefulla skogen norr om Råmåsjön. Foto: Leon Afsahi
Sveaskog har avverkat över 600 hektar i 6 utpekade biologiskt värdefulla skogar i Ore Skogsrike i Dalarna sedan 2013. Nyligen avverkades ytterligare en värdefull skog norr om Råmåsjön i Sveaskogs Ekopark Ejheden. Fler skogar står på spel.
Ore skogsrike är ett stort sammanhängande skogslandskap med en stor andel skyddsvärda skogar i norra Rättviks kommun. Området kartlades och inventerades av Naturskyddsföreningen under 2011-2012. Inventeringsresultaten presenterades i rapporten Ore skogsrike – Ett levande skogslandskap i Rättviks kommun 2013 där skyddsvärda skogar pekades ut. Naturskyddsföreningens uppföljningsrapport "Ändå hugger man" (2017) visar att Sveaskog avverkat över 600 hektar av dessa skogar sedan 2013.
- Detta är oacceptabelt. Ore skogsrike är ett av de sista och största landskapsområdena i mellersta Sverige där en stor andel gammal naturskog fortfarande finns kvar. Det är unikt i dagens skogslandskap. Nu har Sveaskog avsiktligt fragmenterat många delar av området och fler skogar är planerade för avverkning, säger Helena Björnström som inventerade skogarna under sommaren och hösten 2017.
Under vintern 2016-2017 avverkade Sveaskog biologiskt värdefull skog vid Brännvinsberget där över 150 fynd av 26 olika rödlistade arter gjordes. I början av december 2017 avverkades en skog med höga biologiska värden norr om Råmåsjön i Ekopark Ejheden i Ore Skogsrike. I denna skog var vissa tallar över 200 år gamla och under ett kort inventeringsbesök i somras hittades 13 olika signalarter varav 10 är rödlistade.
Sveaskog är ett FSC-certfierat skogsbolag vilket innebär att bolaget ska visa miljöhänsyn och inte avverka skogar med höga naturvärden. Enligt FSC standarden ska samråd ske med individer och grupper som är direkt påverkade av skogsbruksåtgärderna.
- Naturskyddsföreningen har inte informerats eller kontaktats av Sveaskog gällande någon av de utförda avverkningarna i Ore Skogsrike förutom vid Brännvinsberget där 40 hektar avverkades trots mycket höga naturvärden, säger Margareta Wikström från Naturskyddsföreningen i Rättvik.
Trots protester från flera olika miljöorganisationer, planerar Sveaskog att avverka biologiskt värdefull skog i norra delen av Brännvinsberget, Nyslogtjärnen, Grästjärnarna, Stormyren och södra Ormtjärnen. Delar av det som ska avverkas ligger i Sveaskogs Ekopark Ejheden. Inget samråd har skett inför någon av dessa planerade avverkningar.
Av ekoparksplanen framgår även att skyddsvärda naturskogar är tänkta att avverkas, exempelvis vid Tjäderlekstjärnen där det finns ett intakt naturskogslandskap som ännu inte fragmenterats.
Läs rapporten "Ore skogsrike - Ett levande skogslandskap i Rättviks kommun" (2013).
Läs rapporten "Ändå hugger man... Rapport från Ore Skogsrike 2017 med en analys av Sveaskogs naturvårdsambitioner" (2017).
Fler exempel på avverkade skyddsvärda skogar i Ore Skogrike: "Den svenska miljöcertifierade skogsbruksmodellen i Ore Skogsrike" - Fallstudier före och efter avverkning hösten 2017
Helena Björnström, inventerare, Ore Skogsrike, 070-428 43 65, helena_bns(@)hotmail.com
Margareta Wikström, Naturskyddsföreningen i Rättvik, 070-668 71 46, margareta.wikstrom(@)naturskyddsforeningen.se
210-årig tall avverkad i Ore skogsrike innanför gränserna till Ekopark Ejheden. Foto: Helena BjörnströmAvverkningar har skett i Sveaskogs Ekopark Ejheden. Foto: Helena Björnström
Inbjudan till seminarium 2018: Klimatet och skogen
En kunskapsspäckad dag för dig som är aktiv i klimatrörelsen - Hur samverkar klimatet och skogen?
Nu ska ännu mer tallnaturskog med höga naturvärden avverkas på Brännvinsberget i Dalarna. Naturskyddsföreningen och flera erfarna ideella naturvårdare är starkt kritiska till avverkningsplanerna: Om inte detta är en nyckelbiotop vad är då en nyckelbiotop?
Natursidan har tidigare skrivit om hur skyddsvärd skog har avverkats på delar av Brännvinsberget. Nu ska norra delen av berget också avverkas av FSC-certifierade Sveaskog. En representant från Skogsstyrelsen har varit ute i skogen tillsammans med skogsbolaget Sveaskog och Det Norske Veritas (DNV), det företag som certifierar Sveaskogs skogsbruk- och bedömt att det inte finns några höga naturvärden.
Skogsstyrelsens bedömning går stick i stäv med vad flera erfara ideella naturvårdare och Naturskyddsföreningen har fakta på. Enligt dem har skogen tydliga nyckelbiotopskaraktärer. Skogen är naturligt föryngrad och har trädåldrar mellan 100 och 160 år, stora mängder död ved i olika nedbrytningsstadier och sist men inte minst omkring 400 fyndlokaler för 27 olika rödlistade arter. Dessa arter har påträffats vid stickprovsinventeringar som har gjorts i området. Arterna finns framförallt i den del som ska huggas och inte i de delar som ska lämnas som naturhänsyn vid avverkning av Sveaskog. Naturskyddsföreningen anser att skogarna i flera delar håller nyckelbiotopsklass och har därför upprättat ett antal klagomål enligt FSC för de avverkningsanmälda skogarna vid Brännvinsberget.
Den avverkningsanmälda tallnaturskogen på Brännvinsberget. Foto: Sebastian Kirppu
I ett inslag på P4 Dalarna förklarar skogsbiologen Sebastian Kirppu varför han är kritisk mot avverkningen:
– Vi har ett miljöcertifierat skogsbruk som ska se till att arter inte försvinner, vi har ett så kallat sektorsansvar där skogsbruket har tagit ansvar för att inte hugga sådana här skogar, vi har myndigheter som är ansvariga att se till att våra demokratiskt beslutade miljömål och våra internationella avtal med FN ska se till att utarmningen av biologisk mångfald stoppas i Sverige. Detta jobb går om intet när man hugger ned sådana här skogar som har så mycket rödlistade arter. Vi går miste om allt det som vi har jobbat för. Det är skamligt.
Rune Arvidsson, distriktschef på Skogsstyrelsen, säger i reportaget att det redan finns mycket sparat i trakten och därför kan denna skog avverkas. Det räcker inte att det finns skyddsvärda arter:
– Rödlistade arter är en bedömningsgrund som vi tittar på, sen finns det andra strukturer, andra saker som också måste finnas för att man ska kunna bedöma det som nyckelbiotop. Här har vi gjort den bedömningen att den här skogen inte har de värdena som gör att den ska skyddas.
En dålig förklaring, menar Sebastian Kirppu.
– Skogsstyrelsen bygger sin bedömning på ett enda besök i skogen och inte en inventering. Sen att det redan finns så mycket skyddad skog avsatt i trakten är också en dålig förklaring. Då skulle vi lika gärna kunna gå in i Muddus nationalpark och avverka för att där finns också mycket skyddad skog. Man måste titta på just den skogen som ska avverkas och bedöma om den är skyddsvärd, inte trakten runt ikring.
Den avverkningsanmälda tallnaturskogen på Brännvinsberget. Foto: Sebastian Kirppu
Av de 27 rödlistade arter som påträffades vid inventering är en starkt hotad (EN) – mossarten timmerskapania. Sex är sårbara (VU) och resten nära hotade (NT). Flera av de rödlistade arterna är skalbaggar knutna till nyligen död tallved och klarar inte en avverkning av den skog de lever i. Dessa ingår även i det Åtgärdsprogram (ÅGP) som finns framtaget för just skalbaggar på nyligen död tall. Flera andra arter är knutna till äldre död ved och måste ha skog som får utvecklas naturligt för att denna typ av död ved ska bildas i framtiden. I skogen hittades även flera arter som indikerar höga naturvärden, dock inte rödlistade. Fler rödlistade arter skulle troligen hittas om området inventerades mer grundligt kvadratmeter för kvadratmeter.
Brännvinsberget ingår i landskapsområdet Ore Skogsrike och hittills har Sveaskog avverkat 600 hektar naturskogar med höga biologiska värden där. Det är skogar som är utpekade som skyddsvärda i inventeringsrapporten Oreskogen ett levande skogslandskap i norra Rättvik. Dessutom är flera biologiskt värdefulla skogar i området avverkningsplanerade, även inom ekoparken Ejheden.
Oakland, Kalifornien – I anknytning till klimatmötet One Planet Summit i Paris, släpper Oakland Institute en rapport om kolkolonialism (Carbon Colonialism: Failure of Green Resources’ Carbon Offset Project in Uganda) som avslöjar västerländska företags falska klimatlösningar. Rapporten exponerar det norska skogsindustribolaget Green Resources fortsatta urholkning av livsmedelsförsörjningen och livsuppehället i Kachung, Uganda, där människor hindras från att använda sin egen mark. Projektet stöds av ett antal internationella finansinstitut och illustrerar hur klimatförändringarna utnyttjas i allt större utsträckning som alibi för att införa en ny form av kolonialism i Afrika.
Efter att Oakland Institute avslöjade missförhållanden och våldutövning mot lokalbefolkningen i Kachung 2014, frös Energimyndigheten, som är Green Resources enda kolkreditköpare, sin finansiering till bolaget under 2015. Myndigheten föreslog tio förbättringsåtgärder som det norska bolaget behövde uppfylla för att återfå sin betalning. Året därpå upphävde Green Resources största aktieägare, Phaunos Timber Fund, ett globalt skogsinvesteringsföretag, sin investering i bolaget.
Under tiden som Energimyndigheten omprövar huruvida betalningarna till Green Resources ska återupptas i början av 2018 eller inte, är rapporten om kolkolonialism en obestridlig åtalsakt om Green Resources misslyckande att ta itu med sin negativa påverkan på lokalsamhällena i Kachung.
-Vår fältstudie visar att samhällen som omger trädplantagerna står inför en pågående hungerkris som beror på projektets inskränkningar gällande tillgång till mark, vatten och ved, i kombination med farliga arbetsförhållanden för Green Resources arbetare. Det är helt enkelt oacceptabelt att ett norskt bolag försöker ta ut en vinst med tanke på de förfärliga förhållanden som råder, säger Kristen Lyons, huvudförfattare till rapporten och docent vid Oakland Institute.
Förstahandsinformationen som presenteras i rapporten bemöter en granskning av Green Resources (från mars 2017) som visar att bolaget lever upp till de flesta av Energimyndighetens åtgärdskrav. Detta granskningsresultat stämmer inte överens med de faktiska och undermåliga förutsättningar som de lokala samhällena står inför.
-Green Resources fortsätter att förringa sin negativa påverkan i regionen. De försvarar sin ytterst lilla inverkan, samtidigt som de bagatelliserar det faktum att deras projekt hotar lokalbefolkningens överlevnad och levebröd, kommenterar David Ssemwogerere, medförfattare till rapporten.
-Det industriella monokultur-plantageskogsbruket som bedrivs av Green Resources i Kachung är oförenligt med lokalbefolkningens behov av att använda samma mark till sin försörjning och existens. I kölvattnet av våra senaste iakttagelser är det absolut nödvändigt att Energimyndigheten upphäver alla framtida betalningar till Green Resources samt upphäver avtalet för köp av kolkrediter. Det här är det enda rimliga kravet med tanke på Green Resources försämrande inverkan på försörjningen för lokala bybor i Uganda, säger Frédéric Mousseau, policychef vid Oakland Institute.
Oakland Institute är en oberoende politisk tankesmedja som kommer med nya idéer och djärva handlingsgrepp för att möta de mest brådskade sociala, ekonomiska och miljömässiga frågorna i vår tid.
Press kontakt:
Frédéric Mousseau
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+1 510-512-5458
Kommentar från Skydda Skogen om Energimyndighetens kolkreditsprojekt i Uganda:
Green Resources omvandlar gräsmarker, savann och småskaliga jordbruksmarker till plantager med främmande och invasiva trädarter. Dessa trädarter konsumerar stora mängder vatten. Detta har en förödande påverkan på den naturliga miljön och de ekosystemtjänster som den bidrar med. Det råder därtill osäkerhet kring skogsplantagers potential att ta upp kol. Studier visar att det finns ett samband mellan kolminskning i ekosystem bestående av plantager till skillnad från naturliga skogar. Det effektivaste sättet att motverka klimatförändringarna är att undvika utsläpp av kol från alla källor. Utsläpp kan också undvikas genom att skydda naturliga ekosystem från markanvändning men de kan inte kompensera för fortsatta utsläpp från andra källor orsakade av människan. I ettöppet brev 2016, uppmanar Skydda Skogen, Timberwatch, Oakland Institute, Global Forest Coalition och en lektor från University of Kwazulu-Natal i Sydafrika, Energimyndigheten att minska sina växthusgasutsläpp nationellt genom minskad energiförbrukning och ökad energieffektivisering istället för att stödja ”land-grabbing” i utvecklingsländer. Kolförrådet i de svenska skogarna kan också bevaras och öka genom att skydda äldre naturliga skogar och restaurera skogar till ett mer naturligt tillstånd.
Debatt i Skogsaktuellt: "Svenska FSC har misslyckats fatalt"
Debatt. Föreningen Skydda Skogen ger replik till FSC Sveriges debattartikel "Fler företag borde köpa FSC-certifierade produkter" i Skogsaktuellt den 5 december.
FSC Sverige uppmanar fler att köpa FSC-certifierade produkter och menar att det annars finns en risk att icke-certifierade produkter kommer från avverkade nyckelbiotoper, illegala avverkningar och från områden där man inte tagit hänsyn till lokalbefolkning, till urfolk eller till arbetares rättigheter.
Skydda Skogen och de 70 utländska företagens kampanj ställer krav på FSC, Skogsstyrelsen och staten att ta ett viktigt och gemensamt ansvar för att införliva internationella och nationella miljömål och för att leva upp till sitt löfte om hållbart skogsbruk. Om detta inte sker, bör ingen bli förvånad om import från Sverige pausas.
Dagens svenska version av FSC innebär inte alls ett hållbart skogsbruk, varken för skogar med höga naturvärden eller för lokalbefolkning.
Den svenska FSC-standarden tillåter kalhuggning, gödsling, markbearbetning, dikesrensning och plantering av främmande trädslag[1]. Det är också tillåtet att omvandla naturskogar till enformiga och likåldriga trädbestånd. Dessa produktionsskogar saknar naturskogarnas variation i trädålder, trädslag och struktur och minskar kraftigt sårbara växt- och djurarters chans till överlevnad. Det finns ingen forskning som visar att FSC:s nivåer gällande naturhänsyn räcker för att bevara den biologiska mångfalden långsiktigt. Att lämna minst 10 stormfasta träd och att skapa minst tre högstubbar per hektar räcker inte. Den hänsyn som lämnas vid FSC-avverkningar är inte på långa vägar tillräcklig för att skapa gynnsamma förutsättningar för spridning av olika arter i ett så pass fragmenterat skogslandskap som dagens.[2],[3],[4] Inte heller fredar FSC de fridlysta arter som finns med i den juridiskt bindande Artskyddsförordningen.[5]
FSC:s krav på att minst fem procent produktiv skogsmark ska undantas från skogsbruk räcker inte för att nå Sveriges miljömål och baseras inte heller på den relevanta naturvårdsforskning som visar att minst 20 procent av den produktiva skogsarealen måste skyddas för att bevara den biologiska mångfalden långsiktigt.[6],[7],[8] FSC ställer därtill otillräckliga krav på de frivilligt avsatta skogarnas varaktighet, kvalitet eller geografisk placering.[9]
De certifierade skogsbolagen har dessutom svårigheter med att följa den Svenska FSC-standardens svaga skogsbrukskrav. Det finns åtskilliga bevis för att FSC-certifierade skogsbolag avverkar skogar med höga bevarandevärden, inklusive nyckelbiotoper, samt att de avverkar skogar med miljömässigt undermåliga skogsbruksmetoder, vilka även bryter mot skogsvårdslagen. Detta är i sig ett brott mot den svenska FSC-standarden.[10] Ca en tredjedel av alla avverkningar i Sverige lever inte upp till skogsvårdslagens minimikrav gällande generell miljöhänsyn (siffror från 2011).[11],[12] Trots detta förblir skogsbolagen FSC-certifierade. Ytterst sällan tilldelas allvarliga anmärkningar (s.k. Major CAR) och de avskrivs alltid efter några månader. Endast ett FSC-certifikat har blivit indraget sedan FSC:s begynnelse 1996 (enligt vår kännedom) och då endast tillfälligt för Bergvik Skog för distrikt Siljan 2014 på grund av upprepade problem med naturvärdesbedömningar. Bergvik Skog i övriga distrikt förblev FSC-certifierad trots att Bergvik Skog brast i miljöhänsyn även i andra regiondelar.
När den svenska skogsvårdslagen inte följs och hänsyn varken regleras eller tas till fridlysta arter i Artskyddsförordningen – var går då gränsen för illegal avverkning? Enligt EU:s Timmerförordning är en avverkning olaglig när de nationella och internationella lagstiftningarna inte följs. Handel med sådant virke är straffbart![13]
Svenska FSC har misslyckats fatalt med att förhindra att skogar med höga naturvärden avverkas i Sverige. Det finns otaliga exempel på att FSC-certifierade skogsbolag som Stora Enso, Bergvik, SCA, Sveaskog och Holmen Skog brutit mot standarden genom årens lopp. Även bolagens hänsyn till friluftsliv, rekreation eller sociala frågor kan starkt ifrågasättas. Skydda Skogen och flera andra miljöorganisationer har dokumenterat åtskilliga övertramp.
Nästan alla miljöorganisationer har lämnat Svenska FSC med anledning av de uppenbara bristerna. FSC skapar mer konflikt och mer polarisering genom att sopa problemen under mattan och fortsätta försvara sitt varumärke med felaktig och vilseledande information. Vad är det egentligen FSC försvarar? Är det sin organisation? Inte är det då ett hållbart skogsbruk.
Självklart finns hållbarare alternativ än virke och papper från kalhuggna naturskogar av FSC-certifierade bolag i Sverige. Det självklara alternativet är ju att de FSC-certifierade skogsbolagen i Sverige slutar avverka skogar med höga naturvärden och ställer om till en skogsförvaltning som håller sig väl inom ekosystemets gränser. Det naturnära skogsbruket i Tyskland är ett föredöme som arbetar med ett ekosystembaserat skogsbruk. Om FSC vill finnas kvar i Sverige som certifieringsorganisation är det hög tid att åtgärda alla de uppenbara bristerna.
Förhoppningsvis kan en paus av importen av svenska FSC-certifierade skogsprodukter få FSC att förstå att det är dags att börja leverera det ni lovar, ett hållbart skogsbruk i verkligheten och inte bara på det certifierade pappret.
[4] Kuuluvainen, T. (2009). Forest Management and Biodiversity Conservation Based on Natural Ecosystem Dynamics in Northern Europe: The Complexity Challenge. AMBIO: A Journal of the Human Environment 38(6):309-315; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19860154
Skydda alla skogar med höga naturvärden! Det kräver 56 rese-, ekoturism- och guideföretag från både Sverige och utlandet. I ett öppet brev skriver de till de miljömärkta skogsbolagen Stora Enso, Sveaskog och SCA. Turistföretagen är oroade över att ett flertal skogar med höga naturvärden är planerade för avverkning.
– Vild och vacker natur lockar turister till Sverige. Vi som driver turistföretag skapar fantastiska naturupplevelser och många av dessa upplevelser är verkligen beroende av oförstörd natur. Många vill vandra genom en rik gammelskog och efterfrågan ökar, därför är det inte acceptabelt att skogar med höga naturvärden avverkas, säger Ulrika Krynitz från ekoturistföretaget Urnatur Hb, ett av de företag som har skrivit under uppropet.
I ett pressmeddelande understryker hon att skogar med höga naturvärden är oerhört viktiga för den svenska turistindustrin. Det är många globala resenärer som besöker Sverige specifikt för att upptäcka våra skogar och naturen här.
I det öppna brevet från turistföretagen till skogsbolagen står det:
– Det är oacceptabelt att skogar med höga naturvärden avverkas. Skogar som är livsavgörande för Sveriges turistindustri och som utgör en unik del av den sista vildmarken i Europa. Ni är FSC-certifierade bolag och påstår att ni har hög miljöstandard. Men det är tydligt att era skogsbruksmetoder förstör den biologiska mångfalden och den naturliga skogsmiljön. Det gör det också svårare och svårare att hitta skogar värda att vandra i för besökare.
Skydda Skogen välkomnar och stödjer naturturismföretagens kampanj.
Skövlas Rumäniens urskog för Ikeas möbler?
Skogslandskap i Transylvanien. Foto: Bergadder via Pixabay, CCO Commons
2014 köpte Ikea upp stora arealer skog i Rumänien från Harvard University, de i sin tur hade köpt den från korrupta företag. Dessa företag har genom bedrägeri stulit skogen från den rumänska staten. Träet i Ikeas möbler är FSC-certifierat, trots att det med stor sannolikhet kommer från skog med höga naturvärden.
Det finns mer urskog kvar i Rumänien än i något annat EU-land, förutom Ryssland, enligt en undersökning från Universitetet i Rottenburg,Tyskland. Men nu håller den på att försvinna genom avverkningar. Ikea har köpt sammanlagt 46 700 hektar skog i Rumänien och är därmed den största privata skogsägaren i Rumänien.
Forskaren Rainer Luick, som har utfört det tyska undersökningen säger att betydande delar av Ikeas skogsinnehav utgörs av urskog och urskogsartad skog. Sådan skog som inte bör avverkas för den har höga och oersättliga naturvärden. Det finns väldig lite planterad skog i Rumänien.
- Två tredjedelar av EUs orörda urskog (virgin forests) finns i Rumänien, utanför Ryssland. Några områden finns även i Bulgarien och Slovakien, säger han.
I studien framgår det att 70 procent av all avverkning som nu pågår i Rumänien sker i skyddade områden, som Natura 2000-områden och nationalparker. Det innebär att urskogen i landet kommer att ha halverats till slutet av 2017.
Ikea siktar på att fördubbla sin försäljning fram till 2020, skriver Svenska Dagbladet. För det behövs mer virke och enligt företagets hållbarhetspolicy ska helst allt virke komma från återvunnet trä eller från virke som är certifierat av Forest Stewardship Council (FSC).
En undersökning som utförts av Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) förklarar bakgrunden till Ikeas uppköp av skog. I den framgår att köpet har föregåtts av en komplicerad härva av korruption, pengatvätt och falska ägarbevis. Skogen köptes från en investeringsfond som tillhör Harvard University. Harvard har köpt skogen från mellanhänder, dömda för korruption och organiserad brottslighet.
Skogen som Ikea köpte tillhörde nämligen den rumänska staten fram till 1980 då Ceausescos regering föll. Efter 1989 skulle all mark som tidigare tillhört den kommunistiska staten lämnas tillbaka till dess privata ägare. Flera korrupta företag och politiker utnyttjade då möjligheten att bli skogsägare eftersom papper saknades från innan kommunisttiden på vem som ägde marken. De fick skog gratis genom att lämna in falska papper om ägarskap. Även skogsmark som alltid hade varit allmän mark, ”återställdes” olagligt och blev privatägd.
Den biologiska mångfalden är rik i Rumäniens skogar. Här lever Europas största kvarvarande population av brunbjörn och det finns varg, lokatt och även visenter. Djur som utrotats eller bara existerar i ett litet antal i resten av Europa. Foto: Bernard Landgraf CC-BY-SA-3.0 via Wikimedia Commons.
De som tog för sig av skogen på olaglig grund sålde den vidare till utländska investerare, exempelvis Harvard University, trots att de kände till korruptionen, enligt OCCRP. Rumänien försökte komma tillrätta med korruptionen och insatser gjordes för att få tillbaka den stulna skogen. Statens arbete med att få bukt på detta genom undersökningar och rättegångar skrämde troligtvis Harvard som därför sålde nästan hela sitt skogsinnehav till Ikea för 56 miljoner dollar. I en intervju i ATL från förra året säger Federik de Jong på Ikeaägda IRI Investments om köpet av rumänsk skog:
– Huvudskälet till investeringen är att över lång tid säkra tillgången till hållbart och ansvarsfullt skötta råvaror.
Han säger också att Ikea försöker öka sitt innehav genom ytterligare förvärv.
Flera utlandsbaserade företag var inblandade i affärsuppgörelsen mellan Harvard och Ikea. Även före detta statsministern Göran Persson har varit inblandad i affären genom att vara delägare i den svenska skogsinvesteraren Greengold, ett bolag som också tjänade pengar på den stulna skogen.
WWF har ett samarbetsprojekt med Ikea och FSC för att skogsavverkningen i Rumänien för trä till Ikeas möbler ska ske på ett hållbart sätt. Målet är att allt trä blir FSC-certifierat eller återvunnet. Tyvärr visar tidigare erfarenheter att Ikeas hållbarhetsprofil inte är att lita på. Skydda Skogen hade för några år sedan en kampanj om Ikeas förfarande i Ryssland som påminner mycket om det i Rumänien. Skog avverkades, FSC-certifierades och sedan annonserades som hållbart material på varuhusen. I själva verket kom träet från urskogar med träd som var 600 år gamla.
Utländska FSC-företag: Upphör genast avverkningen av skyddsvärda skogar i Sverige
Det FSC-certifierade skogsbolaget Sveaskog avverkade den värdefulla skogen vid Brännvinsberget i Dalarna, där fynd gjordes av 40 olika rödlistade och signalarter. Foto: Sebastian Kirppu.
Idag skickar 70 FSC-certifierade företag från Europa ett öppet brev till Sveriges regering, Skogsstyrelsen och skogsbolagen Sveaskog, Stora Enso och SCA. Företagen kräver att alla skogar med höga naturvärden i Sverige ska skyddas permanent. Om inte deras krav uppfylls överväger de att avstå från eventuell handel med svenska skogsprodukter.
Sverige är den tredje största exportören i världen gällande papper, massa och sågade produkter. Det svenska skogsbrukets kalavverkningar av naturskogar med höga naturvärden oroar en lång rad företag och organisationer i Europas konsumentländer. Flera skogar är akut avverkningshotade i Sverige av Sveaskog, Stora Enso och SCA (1).
Företagen skriver: ”Det är inte acceptabelt att de kvarvarande resterna av skogar med höga naturvärden, som är unika och en del av de sista vildmarkerna i Europa saknar permanent skydd och avverkas i skogscertifieringen FSC:s namn. Detta undergräver FSC:s trovärdighet.”
Företagen som står bakom det öppna brevet består av allt från tryckerier och pappersföretag till byggföretag och skogsbrukare.Knut Sturm är chef på Stadtwald Lübeck (Lübecks stadsskog) och är en av undertecknarna av det öppna brevet:
- Konsumenter vill vara säkra på att de köper hållbara produkter. I Tyskland stödjer FSC-märkningen ett naturvårdsinriktat skogsbruk med höga miljökrav medan det i Sverige stödjer förödande kalhyggen och trädodlingar. Detta är oerhört förvirrande för konsumenter och snedvrider konkurrensen. Hela svenska skogsbrukets trovärdighet riskeras, liksom FSC:s.
Företagen uttrycker också att de är bekymrade över att Skogsstyrelsen inte registrerat nyckelbiotoper sedan mars 2017, och vädjar till myndigheten att inte urholka nyckelbiotopsbegreppet och metodiken. Att värna dessa biotoper är en viktig del av FSC-certifierade skogsbrukares miljöåtagande. Företagen menar att även större sammanhängande biologiskt värdefulla skogsområden bör kunna klassas som nyckelbiotop och att inventeringsmetodiken måste bygga på vetenskapliga naturvårdsbedömningar och inte på produktionsinriktade påståenden.
Företagen kräver av regeringen, Skogsstyrelsen och skogsbolagen att alla nyckelbiotoper och värdekärnor (skogsområden med höga naturvärden) i Sverige ska skyddas permanent, att kontinuitetsskogar och skogar inom värdetrakter (skogslandskap med en koncentration av värdekärnor) ska besökas och inventeras av ansvariga myndigheter i fält innan någon form av skogsbruksåtgärder utförs och att alla skogar med höga naturvärden som upptäcks, ska undantas skogsbruk.
Den tyska miljöorganisationen Robin Wood är en av initiativtagarna till det öppna brevet.
- Det är extremt upprörande att svenska skogsbolag hävdar att de brukar skogar hållbart medan de i verkligheten kalavverkar biologiskt värdefulla skogar och omvandlar naturskogar till ensartade trädbestånd. Därigenom förlorar vi mer av vår fantastiska Europeiska vildmark. Brevet från de europeiska FSC-certifierade företagen skickar en viktig signal till Sverige att regeringen och skogsbruket måste ta sitt ansvar nu, säger Jannis Pfendtner, skogsansvarig på Robin Wood.
Forest Stewardship Council (FSC) är en internationell medlemsorganisation som arbetar för att världens skogar ska brukas ansvarsfullt. Svenska FSC är en fristående, ideell medlemsorganisation i FSC Internationals nätverk. Över 12 miljoner hektar skog i Sverige är FSC-certifierad – ca halva den produktiva skogsarealen. Alla stora skogsbolag i Sverige är FSC-certifierade.
Sverige är den tredje största exportören i världen när det gäller papper, massa och sågade produkter med ett exportvärde på 125 miljarder kronor. Hela 80 % av alla skogsprodukter i Sverige exporteras. I Europa tillhör Storbritannien, Tyskland och Nederländerna några av de största importländerna av svenska skogsprodukter. Dessa länder får garantier från svenska skogsindustrin om att deras importerade skogsprodukter från Sverige kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk. Trots det fortsätter de svenska FSC-certifierade skogsbolagen som exempelvis Sveaskog, Stora Enso och SCA att systematiskt avverka skogar med höga naturvärden, utan att ta hänsyn till lokalbefolkning, ledande naturvårdsforskning och naturvårdsrörelsen.
Företagen som står bakom det öppna brevet består av allt från tryckerier, byggföretag till skogsbrukare och pappersföretag. Alla dessa företag importerar eller använder inte skogsprodukter från Sverige idag. Men, de har alla gemensamt att de vill värna om FSC som trovärdigt varumärke för hållbart skötta skogar, och att de vill att de skogar med höga naturvården som återstår i Sverige ska bevaras för framtiden.
Initiativtagare till företagsuppropet, Skydda Skogen (Sverige) och Robin Wood (Tyskland) anser att det är av största vikt att den svenska skogssektorn och staten tar ett större miljöansvar och faktiskt lyssnar på vad intressenter i Europa kräver.
Fotnot (1)
Nedan följer ett fåtal exempel på kritiskt avverkningshotade skogar med höga naturvärden. Därigenom framgår tydligt hur FSC-certifierade skogsbolag medvetet begår systematiska och strukturella övertramp mot FSC-standarden.
SVEASKOG:
Det statliga skogsbolaget Sveaskog, en av Sveriges största skogsägare, har under de senaste 4 åren avverkat hundratals hektar skogar med höga naturvärden i det biologiskt värdefulla skogslandskapet Ore Skogsrike i Dalarna. Nyligen kalhögg Sveaskog 40 hektar skog med höga naturvärden vid Brännvinsberget i Ore Skogsrike där 40 rödlistade och signalarter tidigare hittats. Många fler värdefulla skogar i Ore skogsrike är planerade för avverkning av Sveaskog.
Sveaskog planerar att avverka den skyddsvärda skogen vid Melakträskliden i Arvidsjaurs kommun.
Sveaskog planerar även att avverka den biologiskt värdefulla skogen vid Brännliden i Arvidsjaurs kommun som redan nu omges av kalhyggen och plantager.
Därutöver, riskerar det oskyddade och biologiskt värdefulla skogslandskapet med en mosaik av äldre tall- och grannaturskogar på totalt 1 300 hektar i Rävdalen i Gällivare kommun att fragmenteras av Sveaskog. Totalt har 80 olika rödlistade arter hittats i skogslandskapet. Lokala invånare har under de senaste 2 åren kämpat för att skydda området. Länsstyrelsen planerar att utföra inventeringar i området nästa år eftersom de finner området intressant för en eventuell reservatsbildning. Sveaskog svarar dock med att vilja avverka en socialt värdefull skog redan i år (2017).
STORA ENSO:
Svensk-finska skogsbolaget Stora Enso planerar att avverka en skog med höga naturvärden på privatägd mark (som inte är FSC-certifierad) söder om sjön Messlingen i Härjedalen där totalt 37 olika rödlistade och signalarter hittats.Efter protester från en rad olika miljöorganisationer har Stora Enso meddelat att de ska göra en ny bedömning av den framtida hanteringen av det aktuella området vid Messlingen. De kommer inte att utföra några skogliga åtgärder förrän bedömningen är klar.
SCA:
Greenpeace driver för närvarande en stor kampanj mot den svenska pappersjätten Essity vars leverantör är bl.a. skogsbolaget SCA. SCA och tre av dess externa leverantörer avverkade över 23 000 hektar skogar inom värdetrakter (landskapsavsnitt med särskilt höga ekologiska bevarandevärden) mellan 2012-2017, medan ytterligare 22 000 hektar skog fortfarande hotas av avverkning.
Impedimentär improduktiv skogsmark som inte är lämplig för skogsbruk. Ca 2 % av de skogslevande rödlistade arterna är beroende av impediment för att överleva och för ytterligare ca 5 % har impedimenten en viss betydelse för överlevnaden. Den internationella FAO-definitionen av skogsmark inkluderar även improduktiv skogsmark.
Kontinuitetsskog är skog som inte har varit kalavverkad och omfattar merparten av alla skogar uppkomna innan kalhyggesbruket infördes i stor skala under 1950-talet.Totalt bedöms ca 34 % av den produktiva skogsmarken i sju karterade regioner i norra Sverige (Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland, Dalarna, Gävleborg och Värmland) utgöras av kontinuitetsskogar (ca 5,5 miljoner hektar). Endast ca 12 % av dessa skogar är formellt skyddade.
Nyckelbiotop är ett skogsområde med höga naturvärden och som från en samlad bedömning av biotopens struktur, artinnehåll, historik och fysiska miljö anses ha en mycket stor betydelse för flora och fauna. Där kan rödlistade arter förväntas förekomma. Blott ca 2 % av den produktiva skogsmarken (knappt 0,47 miljoner hektar) är registrerad som nyckelbiotop. Endast ca 15 % av dessa registrerade nyckelbiotoper är formellt skyddade. Varje år avverkas ca 200 hektar registrerade nyckelbiotoper och därutöver avverkas ca 2 000 oregistrerade nyckelbiotoper. Därtill påverkas ca 3 000 hektar nyckelbiotoper negativt (skadas eller förstörs delvis) av avverkningar.
Produktiv skogsmark är skogsmark som enligt Skogsstyrelsens vedertagna bedömningsgrunder kan producera i genomsnitt minst en kubikmeter virke per hektar och år. Av denna anledning är den produktiva skogsmarken intressant för det storskaliga skogsbruket. Majoriteten av de rödlistade arterna återfinns i produktiva skogar om inte påverkats av modernt skogsbruk. Totalt är 4,7 % av den produktiva skogsmarken formellt (strikt) skyddad som naturreservat, nationalpark, biotopskydd eller naturvårdsavtal.
Värdekärna är ett skogsområde som av Länsstyrelsen eller Skogsstyrelsen bedöms ha en stor betydelse för fauna och flora och/eller för en prioriterad skogstyp. Värdekärnor kan utgöras av delar av bestånd eller flera bestånd. Storleken varierar från enstaka hektar till i sällsynta fall flera hundra hektar. Nyckelbiotoper och naturvärdesobjekt ingår normalt som en del i begreppet värdekärna. Ca 8 % av den produktiva skogsmarken (2017) bedöms vara värdekärnor (ca 1,7 miljoner hektar). Ca 63 % av dessa värdekärnor är formellt skyddade.
Värdetraktär ett landskapsavsnitt med särskilt höga ekologiska bevarandevärden. Värdetrakter har en väsentligt högre täthet av värdekärnor för djur- och växtliv inklusive biologiskt viktiga strukturer, funktioner och processer än vad som finns i vardagslandskapet. --Under 2015 var ca 27 % av de tropiska skogarna skyddade i världen medan endast ca 3 % av alla boreala (nordliga) skogar var skyddade. Sverige och Norge är två av de länder i Europa med minst andel formellt skyddade skogar.
Statens offentliga utredningar (2006). Mervärdesskog Del 3. Utredningens underlag B, Bilagor, Del 3. SOU 2006:081.
Stöd ukrainsk miljörörelse - stoppa exploateringen av Svydovets
Skydda skogen fick ett brev från ukrainsk miljörörelse som bad om hjälp med att sätta press på den ukrainska regeringen, som vill exploatera värdefullt skog i bergsområdet Svydovets i Karpaterna. Du kan läsa mer om detta här. Du kan också följa deras Facebook-sida, men den är mest på ryska. Skriv ett protestbrev du också och be andra organisationer att göra det! Nedan följer Skydda skogens brev.
***
To: Mr. Petro Porochenko, President of the Republic of Ukraine
We write to you on account of the planned tourist resort in the Svydovets massif in the Carpathian mountains. We are concerned that the valuable nature in the area will be destroyed, with its rich flora and fauna. Deforestation will also lead to negative consequences in the area such as flooding and soil erosion, as ecologists in the Ukraine have warned.
Please think about the long-term consequences, instead of only short-term gains! Tourism can be a good source of local income, but we urge you to opt for a sustainable, long-term ecological tourism instead.
We are also concerned about over-exploitation of the Ukraine forests. In all the world, biodiversity and natural ecosystems are threatened, so also in the Ukraine. This also has consequences for humans, for example disturbances in hydrology and soil erosion.
We urge you to: - annul the building permits for the tourist resort, - refuse authorisation for a change in land use, - protect the summits and the natural lakes in the massif by extending the neighbouring Natural Reserve, - impose a reduction of the maximum yield permitted per hectare for wood cuts, - encourage stronger controls of forest exploitation by civic organisations such as The Forest Guard (Lissova Varta).
Sincerely, David van der Spoel, spokesperson for the environmental organization Protect the Forest Sweden
Mer om skövlingen av Brännvinsberget
"Sveriges Television, Sveriges Radio och Dalapressen har de senaste veckorna berättat om hur Sveaskog skövlat Brännvinsberget norr om Furudal i Ore Skogsrike. Detta trots att bolaget är miljöcertifierat enligt FSC och säljer sina produkter som ”miljömärkta”. Trots denna miljöstämpel har ett skogsområde med 26 rödlistade arter och 14 signalarter avverkats och trasats sönder vid Brännvinsberget."
Sveaskog avverkar skog med rödlistade arter – och ljuger om skogens tillstånd
I en direktsändning på Nordegren & Epstein i P1 (30 oktober) satt en representant för Sveaskog och pratade om bland annat bolagets agerande på Brännvinsberget i Ore Skogsrike i Rättviks kommun.
Representanten sa att Sveaskog inte avverkat där det finns rödlistade arter – vilket vi menar är en grov lögn. Denne påstod också att det kommer att utvecklas högre naturvärden i framtidens skogar genom deras så kallade mosaikhuggning, det vill säga genom hyggen med sparade dungar.
Men inte ens magikern Joe Labero skulle kunna åstadkomma ett sådant trolleritrick. En intakt naturskog kan aldrig få högre naturvärden om man avverkar merparten av träden.
Naturvårdsrörelsen i Sverige: Avverka inte den fjällnära gammelskogen vid Messlingen
Vy över den avverkningsanmälda skogen med Anåfjället i bakgrunden, del av området som borde bli reservat. Foto: Håkan Thenander.
Nyligen har ett skogsområde sydost om sjön Messlingen, Härjedalen, återigen avverkningsanmälts. I ett brevtill Stora Enso, Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen vädjar miljöorganisationer, ideella naturvårdare och riksdagsledamöter om att stoppa samtliga avverkningar söder om sjön Messlingen. Bland brevets 56 namnunderskrifter finns miljöorganisationer som Skydda Skogen, Greenpeace och Jordens Vänner.
Den nyligen avverkningsanmälda skogen ligger på 700-800 m.ö.h. och har en ålder på 150–250 år. Skogen inventerades i början av november av ideella inventerare och sammanlagt finns nu 37 signal- och rödlistade arter i den avverkningsanmälda delen och fler i omgivningen söder om sjön. Bland annat lever björn, kungsörn, tjäder, lavskrika och tretåig hackspett i området. Arter som kräver stora sammanhängande skogsområden. I brevet står det:
”Vi vill att hela skogslandskapet skyddas söder om sjön, sammanhängande med fjällområdet Anåfjället och Kappruet.”
Förutom rödlistade och hotade arter finns många andra argument för att inte avverka skogen. Ett argument är att Flatruet och fjällnära skog söder om sjön Messlingen är utsett som en av WWFs naturpärlor. Det innebär att området ses som ett av landets 63 skyddsvärda och vackra naturområden.
Avverkning med markberedning i området kommer att påverka många småvatten med källa, sluttningsmyrar och bäckar som mynnar i en värdefull fiskesjö och lekmiljöer för fisk. På Naturvårdsverkets hemsida VIC natur kan man se att det är klassat som värdefulla vatten för naturvård och fiske. Håkan Thenander, medlem i Skydda Skogen och stugägare vid Messlingen säger:
”Både körning och markberedning olämpligt här på grund av den våta miljön. Sen gammalt vet man att rödingen har sina lekbottnar efter den södra sidan av Messlingesjön. Lekbottnar är mycket känsliga för slam!”
Ett annat argument mot avverkning är att friluftslivet drabbas då helhetsupplevelsen av skogslandskapet förstörs och engammal vandringsled kommer att ligga på hygge.
Det är också i strid mot miljömålen och FNs Aichimål att avverka skyddsvärd naturskog. Sverige är långt ifrån att ha skyddat så mycket skog som krävs för att bevara den biologiska mångfalden. I brevet står:
”Om vi ska kunna nå de nationella miljömålen och FNs Aichimål har vi inte råd att förlora en enda av de få skogar med höga naturvärden som fortfarande finns kvar”.
För klimatets skull bör skogen sparas, står det i brevet. Boreala naturskogar är kolsänkor. Vid avverkning hamnar mycket av det kolet i atmosfären. Ekosystem med stor biologisk mångfald tål klimatförändringar bättre och därför är det viktigt att skydda det som finns kvar av det boreala skogslandskapet.
Lavskrika lever i skogen, en skyddad fågelart enligt Artskyddsförordningen. Foto: Håkan Thenander.
För fler bilder från den avverkningsanmälda skogen vid Messlingen, se detta bildkollage (på engelska).
Sveaskogs skogsbruk hotar skyddade arter på Halle- Hunneberg
Pressmeddelande Skydda Skogen 2017-11-06
Det statliga skogsbolaget Sveaskog vill nu i höst avverka en stor areal värdefull äldre skog i ekoparken Halle-Hunneberg vid Vänersborg. Sveaskog säger själva: "i ekoparkerna är det alltid naturvården som är huvudmålet". Skydda Skogen har granskat ekoparksplanen och funnit att den inte tar hänsyn till skyddade arter som exempelvis tjäder, sparvuggla, talltita, och grön sköldmossa. Är ekoparksplanen bara greenwashing? Skydda Skogen kräver avverkningsstopp tills Sveaskog har inventerat skyddsvärda arter och uppdaterat sin ekoparksplan.
Många skogsarter i Sverige är idag hotade på grund av för mycket avverkningar, bristande hänsyn, svag tillämpning av artskyddet och för lite skyddad skog. Sveaskog har avsatt särskilda ekoparker där naturvården skall vara viktigast.
"Men prioriteringarna är väldigt märkliga på Halle-Hunneberg," säger Elin Götmark från Skydda Skogen som besökt området. "Sveaskog har satt av mycket ungskog för naturvård samtidigt som de avverkar mycket av den kvarvarande spillran äldre skog."
Äldre skog är omistlig för såväl rödlistade och skyddade arter som för friluftsliv och besöksnäring.
Skydda Skogen anser att Sveaskogs skogsbruk och ekoparksplan strider mot miljömålen, artskyddslagstiftningen och mot Sveaskogs egna målsättningar. När de avsätter unga skogar istället för äldre skog gynnar det mer bolagets ekonomi än skogarnas ekologi. Föreningen vill att Sveaskog på ett öppet och trovärdigt sätt redovisar hur ekoparksplanen togs fram. Vilka inventeringar och naturvårdsprioriteringar bygger den på?
"Vi begär dessutom att Sveaskog inventerar skyddsvärda och skyddade arter," säger Michael Nilsson, styrelseledamot i Skydda Skogen. "Under våren ska fågelinventeringar göras i samarbete med Birdlife/SOF. Vad är logiken i att avverka innan dess?"
I en skrivelse till Sveaskogs styrelse begär Skydda Skogen att Sveaskog uppdaterar ekoparksplanen så att naturvård verkligen blir huvudmålet. Särskilt bör den: • anpassas till lagstiftningen om skyddade arter (artskyddsförordningen) och EU:s art- och habitatdirektiv och fågeldirektivet, • inriktas på att bevara äldre skog och miljöer för skyddade och/eller rödlistade arter, • samordna med länsstyrelsens arbete med grön infrastruktur.
Skydda Skogen kräver avverkningsstopp på Halle-Hunneberg tills kraven uppfyllts.
David van der Spoel, talesperson i Skydda Skogen (0703157044) Michael Nilsson, styrelseledamot i Skydda skogen (0768369970) Elin Götmark, aktiv i Skydda Skogen i Västergötland (0706787423)
Till minne av Wally Menne
Wally Menne gick bort i Sydafrika 26 oktober 2017.
Wally Menne arbetade för Timberwatch i Sydafrika och var en av Skydda Skogens mest dedikerade samarbetspartners gällande globala frågor. Tillsammans har vi bl.a. skrivit ett brev till FN:s sekretariat för konventionen om biologisk mångfald för att ändra FAO:s definition av skog, vi har försökt stoppa kolkraftverket Rampal i Bangladesh och vi har protesterat mot Energimyndighetens trädplantager i Kachung i Uganda.
Wally fanns alltid där för att ge kloka råd och för att korrekturläsa texter (vilket han gjorde väldigt väl). Sådan var Wally – extremt engagerad och arbetsam, angelägen om att rädda jorden från korrupta regeringar, kapitalism och överdådig överkonsumtion.
Wally engagerade sig i påverkansarbete och aktivism, både internationellt och lokalt, speciellt för att förhindra den negativa sociala och ekologiska påverkan som trädplantager har. Han kämpade outröttligt för att ändra FAO:s definition av skog genom att alltid påpeka att plantager inte är skog.
I början av 2017 startade Wally en blogg för att få bukt med förvirringen gällande FAO:s skogsdefinition (som inte tydligt särskiljer skogar från trädplantager):
Wallys bortgång är en oerhörd förlust – världen har förlorat en dedikerad och oersättlig själ. Wally var en modig och sann inspirationskälla.
Vi kommer att sakna dig, Wally. Våra djupaste tankar går till din familj.
Sveaskog avverkade skyddsvärd skog med 40 olika naturvårdsarter
Pressmeddelande 2017-10-17
Sveaskog har avverkat en skyddsvärd skog vid Brännvinsberget strax norr om Furudal i Rättviks kommun. I skogen fanns 40 olika rödlistade arter och signalarter.
- Ett självklart område att skydda. Det hävdade vi redan 2013, säger Margareta Wikström, ordförande i Rättviks Naturskyddsförening.Trots samråd och besök på platsen med Sveaskog avverkades området.
- Vi är chockade. Aldrig trodde någon att ett miljöcertifierat (FSC) skogsbolag skulle avverka en så skyddsvärd skog. Och den här gången är det inte frågan om ett så kallat misstag, säger Margareta Wikström.
Sveaskog har även avverkat och nyligen avverkningsanmält många andra dokumenterat skyddsvärda skogar i Rättvik. Det framgår av en inventeringsrapport med namnet ”Ändå hugger man... Rapport från Ore Skogsrike 2017 med en analys av Sveaskogs naturvårdsambitioner” av Sebastian Kirppu, Helena Björnström och Bengt Oldhammer. De har gjort sitt arbete under sommaren och hösten på uppdrag av Naturskyddsföreningen i Rättvik. Det är en uppföljning av rapporten ”Ore Skogsrike – Ett levande skogslandskap i Rättviks kommun. Inventeringar av skyddsvärda skogar utförda under 2011–2013”.
- Sveaskogs naturvårdsprofil håller på att haverera. Deras skogsbruk strider mot bolagets miljömärkning (FSC) och riksdagens miljömål.
- Ägardirektiven för Sveaskog behöver ändras och här måste våra politiker sätta ner foten. Staten ska vara en förebild och Sveaskog måste skydda alla skogar med höga biologiska värden. Dessa krav måste alla seriösa politiker stå upp för. Skogsbrukets ekonomer kan inte få bestämma i den omfattning de gör idag. Ett enkelt beslut av regeringen kan utan kostnader i budgeten kraftig öka miljöhänsynen i Ore Skogsrike, säger Margareta Wikström.
Att Sveaskog är den dominerande markägaren i området borde kunna öka möjligheten till en snabb lösning menar Naturskyddsföreningen. Världsnaturfonden utsåg 2015 Ore Skogsrike till en Pärla, extra skyddsvärd och vacker natur i Sverige. Området har visat sig vara ett för Sverige och Västeuropa unikt skogslandskap med tallnaturskog. Naturvärdena finns dokumenterade i ett tiotal olika inventeringsrapporter.
För mer information Margareta Wikström, 070-668 71 46, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Sebastian Kirppu 070-308 19 84, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Bengt Oldhammer 070-334 33 82, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Öppet brev till EU parlamentet: Regleringen kring bioenergi måste skärpas
Pressmeddelande, 2017-10-17
EUs policy för bioenergi och biobränslen måste förbättras radikalt, skriver Skydda Skogen, Klimataktion, Jordens Vänner och PUSH Sverige i ett brev till EU-parlamentet. Nuvarande policy leder till ökade avverkningar och att träd från naturskogar eldas upp som biobränsle. Något som gör att växthusgaserna i världen ökar istället för minskar.
Snart ska EU-parlamentariker i ENVI-kommittén (Environment, Public Health and Food Safety) rösta om direktiv som gäller förnybar energi inom EU. Direktiven ska minska utsläppen av växthusgaser. Skydda Skogen och flera andra miljöorganisationer vill att regleringen skärps kring biobränslen. I ett brev skriver de att EU-parlamentarikerna inte ska låta sig påverkas av den starka svenska och finska skogslobbyn som vill öka avverkningstakten. Sverige marknadsför sig som ledande inom hållbart skogsbruk men enligt organisationerna stämmer detta inte. Klimathotet används som ett skäl för att få avverka mer, i brevet står:
”De svenska och finska skogsindustrierna är starka lobbyister som använder klimatet som en förevändning för att öka avverkningarna, produktionen och ekonomin. För bioekonomin avverkas naturskogar systematiskt och ersätts av trädplanteringar där alla träd har samma ålder och där få arter kan leva. Detta för att kunna producera så kallade hållbara trävaror och bioenergi.”
I brevet finns förslag på en förbättrad policy. Exempelvis så vill organisationerna att flera matbaserade biobränslen som palmolja, soja och raps ska planas ut till år 2030. Utsläppen från dessa växtbaserade oljor är oftast högre än från fossila bränslen, enligt beräkningar från Transport & Environment (2017). Dessutom kräver odling av biobränslen stora markarealer. Exempelvis skövlas regnskog för odling av palmolja och soja. Följden blir ökade växthusgaser då skogar som binder kol avverkas och att värdefulla livsmiljöer för djur och växter försvinner.
Miljöorganisationerna vill att EU-parlamentarikerna ska räkna in indirekta utsläpp från markanvändning i beräkningar av växthusgaser från biobränslen. Det görs inte nu. De vill även att EU-parlamentarikerna stödjer incitament för förnybar el, exempelvis solel, till transporter. De vill att endast rester och avfall från skogen används till bioenergin och att ineffektiv elproduktion från biomassa inte får mer stöd.
Foto: Achmad Rabin Taim från Jakarta, Indonesia via Wikimedia Commons.
Debatt: Svenskt skogsbruk är ingen bra förebild, Bucht
Kristina Bäck, talesperson i föreningen Skydda Skogen skriver en debattartikel på natursidan.se om att Sven-Erik Buch hälsar på i Brasilen.
I veckan åkte landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till Brasilien. Där ska han visa hur ett ”hållbart” skogsbruk ska föras enligt svensk modell. Med sig har han en delegation från skogsnäringen och forskningsvärlden, bland annat Stora Enso, Sveaskog, SLU, KTH, Lunds universitet och Swedish Space Corporation. Hans resa kan följas på sociala medier, där han även har fått kritik.
Nu har Greenpeace dragit igång en kampanj mot Edet som förvandlar skog till toapapper. Du kan skriva på kampanjen här. Greenpeace har även producerat en film som du kan se nedan.
Swedish NGOs: Increased forest harvests is not the way forward for EU
PRESS RELASE, September 26, 2017
Today, Swedish NGOs write an open letter to the EU Environmental Council to express their concern regarding the proposed LULUCF regulation which they say risks having detrimental and long-term effects on both climate and biodiversity. The proposal, which favors an active forestry and supports a decrease of the EU forest sink, is strongly lobbied by Swedish and Finnish Forest Industries, and the NGOs warn the EU decision-makers not to be misled by production interests.
Sweden promotes itself as a leader when it comes to sustainable forestry and bioeconomy. The Swedish and Finnish Forest Industries are strong lobbyists and use the climate as a pretext to increase their forest harvest, production and economic rates, according to the NGOs. By endorsing a so-called bioeconomy, natural forests are systematically clear-cut and replaced by even-aged tree plantations, poor of species, to acquire alleged sustainable wood products and bioenergy.
“The planetary boundaries for climate and biodiversity are already exceeded and catastrophic consequences are ahead if stringent climate mitigation measures are not urgently taken. Sweden can be used as a world-wide example of how harmful clear-cutting methods are used to destroy natural forests in the name of sustainability. Not only that, these harvest methods also increase the emissions of greenhouse gases and reduce the carbon sink, and that is something the LULUCF regulation definitely not should not favor,” said Ahmed Al-Qassam, President of PUSH Sweden.
The NGOs urge the Environmental Council to introduce clear incentives to stop deforestation as well as to ensure policy coherence in relation to the Habitats and Bird Directives, especially when it comes to afforestation, reforestation and restoration of degraded forest lands. Increased harvesting which reduces the forest carbon sink needs to be discouraged and we need economic incentives to climate-friendly forest use and standing forests.
“We hope that the Environmental Ministers of the EU will make sure that they will not be misled by production-orientated claims from the Forest Industries. Climate change and loss of biodiversity are major global challenges. It is very important that the EU does not legitimize a more intensive forestry. We need functional ecosystems to mitigate to climate change,” said Viktor Säfve, co-founder of the Swedish NGO Protect the Forest.
The following Swedish NGOs have signed the open letter to the EU Environment Council: Protect the Forest, Friends of the Earth Sweden, Naturarvet, PUSH Sweden and Climate Action Sweden (Klimataktion).
Viktor Säfve, International campaigns, co-founder of Protect the Forest, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Ahmed Al-Qassam, President, PUSH Sweden, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., +46 (0)72-366 11 88